open-navfaktor-logo
search
Desnica vlada
Ćorović za Faktor: Režim mi sudi jer sam htjela ukloniti Mladićev mural, Srbija je u civilizacijskom bezdanu
- Mural ratnom zločincu Ratku Mladiću zaštitila je država Srbija, a desničari su dobili odriješene ruke režima. U prijavi zbog koje se protiv mene vodi proces pred beogradskim sudom navedeno je da sam, zamislite, gađala zgradu?! Ne, ja sam uklanjanjem murala željela oprati lice Srbije - kaže za Faktor aktivistkinja Aida Ćorović. 
23.03.2022. u 10:22
get url
text

VEZANI TEKST - Ćorović pred Prekršajnim sudom jer je gađala jajima Mladićev mural

U utorak je u Prekršajnom sudu u Beogradu održano ročište na kojem je Ćorović ponovila svoje stavove izrečene još 9. novembra kada je bacanjem jaja na mural na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu jasno i hrabro pokazala svoj stav.

- Sve mi je pomalo smiješno. Poziv na sud je krivotvoren, piše gađala sam zgradu, a izbjegli su da napišu ko je oslikan na zgradi. Da, jesam psovala policajce, za koje nisam znala da su službena lica.

Nisu bili uniformisani, nisu pokazali legitimacije, ugrozili su moj fizički integritet, na toj intervenciji bilo je prisutno i nekoliko mladih desničara, za svaki slučaj. Za mene je to završena priča, moja namjera za uklanjanjem murala bila je moja javna izjava - govori Ćorović.

VEZANI TEKST - Privedena aktivistkinja Aida Ćorović jer je jajima gađala mural Ratka Mladića

Vjeruje da će presuda biti oslobađajaća, ali je spremna i za drugi scenarij.

- Nemaju za šta da me terete. Očekujem oslobađajuću presudu, a ako bude slučajno novčana kazna, neću platiti, makar iznos bio i simboličan. Nisam ništa loše uradila, naprotiv.

Svjesna sam da je Srbija na potpuno krivom historijskom putu, pada u civilizacijski bezdan, pogotovo se to vidi njenim odnosom prema ratu na istoku Evrope. Vlast našim novcem pumpa nacionalizam, a mi pojedinci vodimo borbu, pa do kada, vidjet ćemo - poručila je Ćorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.