open-navfaktor-logo
search
Drugi krug
Crnogorci biraju predsjednika: Do 19 sati glasalo 67,1 posto građana, birališta se zatvaraju u 20 sati
Otvorena su birališta u Crnoj Gori gdje se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora u kojem učestvuju kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.
02.04.2023. u 08:14
get url
text
Izbori u Crnoj Gori
Izbori u Crnoj Gori

Glasačka mjesta bit će otvorena do 20 sati.

19:36: U drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori do 19 sati glasalo je 67,1 posto birača, saopćeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT). Prema podacima te nevladine organizacije, u centralnom dijelu Crne Gore glasalo je 71,5 posto građana, sjevernom 66,8, au južnom 58,9 posto.

18:05: Asmir Pućurica, potpredsjednik Savjeta mladih DPS-a i odbornik u SO Bijelo Polje, objavio je na Twitteru da "nervozni aktivisti protivničke strane, lome izborne kutije". 

VEZANI TEKST - Objavio Đukanovićev odbornik: Nervozni aktivisti protivničke strane lome izborne kutije u Bijelom Polju

17:55: U drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori do 17 sati glasalo je 58,7 posto građana, saopćeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMi), javlja Anadolija. Prema podacima te nevladine organizacije, u centralnom dijelu Crne Gore glasalo je 62,8 posto građana, sjevernom 57,3, a u južnom 52,4 posto.

U prvom krugu izbora 19. marta do 17 sati biračko pravo ostvarilo je 52,4 posto građana. Na izborima 2020. godine, do 17 sati glasalo je 68,4 posto birača, a na predsjedničkim izborima 2018. godine 49,5 posto. 

16:00: Nikšićka policija je po prijavi da politička partija u ulici IV crnogorske, u prostorijama Pčelarske organizacije vrši kupovinu ličnih karata, izašla na lice mjesta i zatekla šest osoba.

- Ovih šest osoba je pristupilo u službene prostorije Odjeljenja sigurnosti Nikšić radi prikupljanja obavještenja na okolnosti navedene prijave - navodi se u saopćenju Uprave policije, te dodaje da objekat nije pretresan.

- U toku je prikupljanje obavještenja od pomenutih osoba, kao i preduzimanje drugih zakonom predviđenih radnji iz nadležnosti policije. O navedenom događaju obaviješten je državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću koji je naložio da se preduzmu sve mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja navedenog događaja, te da će se naknadno izjasniti o kvalifikaciji predmetnog događaja - zaključuje se u saopćenju. 

15.35: Premijer Crne Gore Dritan Abazović, poslije glasanja u drugom krugu predsjedničkih izbora, iznio je očekivanje da će za predsjednika biti izabran Jakov Milatović.

15.16: Prema podacima CEMI-ja, izlaznost do 15 sati bila je 50,2 posto.

14.13: Iz Demokratske partije socijalista saopćili su da izborni dan protiče uz opstrukcije i pokušaje zastrašivanja birača. Odgovorili iz MUP-a. 

VEZANI TEKST - DPS: Izborni proces protiče uz opstrukcije i pokušaje zastrašivanja

13.36: Incidenti su zabilježeni na tri birališta. Kako prenosi RTCG, na biračkom mjestu u OŠ "Radojica Perović" u Podgorici prijavljeno je fotografisanje glasačkog listića. Članovi biračkog odbora su intervenirali i spriječili su građanina da glasa, nakon čega je ta osoba pred svima pocijepala svoj listić i napustila biralište.

Nadalje, na biračkom mjestu 16 u Tuzima građanka je prijavila da član Biračkog odbora daje novac građanima koji dolaze na glasanje, saopćili su iz CEMI-ja.

Također, CDT javlja o incidentu na biračkom mjestu broj 25 u OŠ "Vladimir Nazor" u Podgorici, koji se desio nakon što je opravdano poništen glasdački listić zbog povrede tajnosti glasanja. U incidentu je oštećen pečat na glasačkoj kutiji, nakon čega je pozvana i policija. Glasačka kutija je ponovo zapečaćena, i glasanje je nastavljeno. 

12.30: Aktuelni predsjednik Crne Gore i predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) u drugom krugu izbora Milo Đukanović iskoristio je svoje biračko pravo i glasao u Podgorici.

FOTO:AA

Glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Savo Pejanović", nakon čega se obratio medijima.

- Očekujem regularan izborni proces, bitno je da svi građani mogu da iskažu izbornu volju i vjerujem da će biti tako. Ovo je dobar trenutak da Crna Gora najavi svoj povratak na put evropskog razvoja, počinje neko novo i bolje vrijeme u kojem će Crna Gora pokazati svoj karakter - rekao je Đukanović.

Odgovorio je i na pitanje o odnosima sa Srbijom. 

12.15: Prema podacima CDT-a do 12 sati glasalo je 31,1 posto birača ili oko 168.700 birača.

11.00 Kandidat za predsjednika Jakov Milatović glasao je na biračkom mjestu u Univerzitetskom centru u Podgorici.

FOTO:AA

10.29: Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) saopćio je da posmatrači i građani prijavljuju čestu upotrebu mobilnih telefona na biračkim mjestima, kao i fotografisanje glasačkih listića.

VEZANI TEKST - Milatović zaboravio ličnu kartu kad je krenuo da glasa, pa poručio: Siguran sam u pobjedu

Na biračkom mjestu 25A u Podgorici birač je koristio telefon na biračkom mjestu slikajući glasački listić, što je povreda odredbi o tajnosti glasanja.

- Nakon upozorenja Biračkog odbora, birač je nasrnuo na članove Biračkog odbora i otvorio glasačku kutiju. Policija je izašla na biračko mjesto - saopćeno je iz CeMI-ja. 

Na biračkom mjestu B3 Studentski dom građanka prijavila da kad je dala ličnu kartu da je član biračkog odbora prepisao njene podatke na poseban bijeli papir, A4 formata, koji je sklonio i ostavio sa strane.

Iz CEMI-ja je saopćeno da je kod OŠ Meksiko u Baru nepoznata osoba fotografisala tablice automobila ispred biračkog mjesta. Ista osoba je  postavljala pitanja posmatračima ko je do tog trenutka glasao, te da je nakon te situacije, napustila biračko mjesto.

U Vukovcima u Zeti na biračkom mjestu 25 član biračkog odbora koristio je telefon.

Na biračkom mjestu 3, Sveti Stefan u Budva umjesto glasača, glasački listić u kutiju ubacio je član biračkog odbora.

9.30: Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopćio je da je do 9 sati glasalo 6,6 posto birača.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 35,3 odsto glasova, a Milatović 28,9 odsto.

Za crnogorskog predsjednika, u drugom krugu, bit će izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača.

VEZANI TEKST - U Crnoj Gori pretresi, nađeni birački spiskovi, izborni materijali; Iz Đukanovićevog DPS-a poručuju: Policija zastrašuje građane

Mandat predsjednika Crne Gore je pet godina.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana.

Glasanje na ukupno 1.162 biračka mjesta nadgledaju posmatrači OSCE-a, Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) i Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1990. godine u Crnoj Gori pobijedio je Momir Bulatović, kao i na drugim, održanim 1992./93. godine. Milo Đukanović je pobijedio na izborima 1997. godine. Na predsjedničkim izborima 2003., 2008. i 2013. godine pobijedio je Filip Vujanović. Na izborima 2018. godine pobijedio je Milo Đukanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.