open-navfaktor-logo
search
Obaveze iz sporazuma
EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom
AUTOR: Autor: Fena
22.04.2024. u 12:58
get url
text
Vijeće ministara Evropske unije (EU) danas je odobrilo odluku o promjeni pregovaračkog okvira za članstvo sa Srbijom, uvjetujući njeno prihvatanje normalizacijom odnosa s Kosovom.
Ova promjena odnosi se na poglavlje 35 pregovaračkog okvira u kojem je provođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa s Kosovom na taj način postalo formalni uvjet za Srbiju u procesu pregovora o članstvu u EU.
"Srbija treba u potpunosti provodi obaveze koje proizlaze iz Sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, prema Aneksu njegove provedbe, kao dogovoreno 18. marta 2023. godine".
Kosovo i Srbija su 27. februara 2023. u Briselu postigli Osnovni sporazum, dok je 18. marta u Ohridu postignut dogovor o Aneksu provedbe sporazuma, podsjećaju Reporteri.net.
Evropska komisija i Služba za vanjsko djelovanje EU (EEAS), koji su također predložili ove izmjene, pozdravili su odluku Vijeća ministara, rekao je glasnogovornik EU-a Peter Stano.
- Obje strane prihvatile su svoje obaveze da će Sporazum o normalizaciji (odnosa) postati sastavni dio njihova evropskog integracijskog puta. Provedba Aneksa postignutog u martu 2023. odražava tu obavezu obje strane - rekao je Stano.
Stano je potvrdio da će takva obveza postati formalna i za Kosovo kroz "posebnu grupu za normalizaciju".
- Očekujemo da obje strane provode Sporazum i sve ostale obaveze iz dijaloga jer je to ključno za njihov evropski put - dodao je Stano.
Ambasadori zemalja članica EU-a prošle su sedmice postigli dogovor o ovim promjenama a tom prilikom zatraženo je da se obveza provedbe sporazuma iz dijaloga Srbije i Kosova uvrsti kao uvjet u okviru poglavlja 35 pregovora o članstvu jer je sporazum postignut prije godinu dana.
Napredak u procesu normalizacije odnosa s Kosovom bio je dio uvjeta u pregovorima Beograda za članstvo u EU, no sada se posebno spominje uvjet provedbe prošlogodišnjeg sporazuma.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.