open-navfaktor-logo
search
Ursula von der Leyen na čelu EK
Evropski lideri ove sedmice ponovo razgovaraju o imenovanjima na najviše pozicije u EU
AUTOR: Fena
24.06.2024. u 08:15
get url
text
Evropski lideri će ponovo razgovarati o imenovanjima
Evropski lideri će ponovo razgovarati o imenovanjima
FOTO: Fena
 Na ovosedmičnom samitu (27. i 28. juna) evropski lideri će ponovo razgovarati o imenovanjima na čelne pozicije u Evropskoj uniji, sa ciljem da se pronađe brzo rješenje u svjetlu sve veće neizvjesnosti u pogledu političke budućnosti Francuske, druge po veličini privrede eurozone.
Međutim, ovoga puta će biti potrebna jednoglasnost za postizanje dogovora o Strateškoj agendi, koja uključuje ključne prioritete politike za sljedeći petogodišnji mandat.
Euractiv izvještava da je glavna pritužba koju su čelnici EU-a iznijeli na prošlosedmičnoj neformalnoj večeri bila to što su se nadali da će prvo razgovarati o prioritetima za sljedeći mandat, a zatim odlučiti o najboljim kandidatima za posao na osnovu onoga što mogu iznijeti na sto.
- Mogli bismo doći u situaciju da se obje rasprave – i ona o najvišim poslovima u EU i ona o agendi – vode paralelno i ne možemo pokrenuti jednu bez druge - kazala je jedna osoba upoznata sa pripremama za samit.
Kada je riječ o imenima, čini se da isti paket ostaje na stolu za ovosedmične razgovore: Ursula von der Leyen za predsjedavanje Evropskom komisijom, bivši portugalski premijer António Costa za predsjednika Evropskog vijeća i premijerka Estonije Kaja Kallas za najviše diplomatsko mjesto u bloku.
U međuvremenu, paralelno se nastavljaju razgovori o formiranju sljedećeg parlamenta EU-a. Nova parlamentarna grupa krajnje desnice, navodno pod nazivom "Suverenisti", formira se u Evropskom parlamentu, koju predvodi njemački AfD.
Štaviše, dok se proevropska većina između EPP-a desnog centra, EU socijalista (S&D) i liberalnog Renewa čini vjerovatnom, Antonio Tajani iz Forza Italije pozvao je EPP da se udruži s tvrdo desničarskim ECR-om, a ne sa Zelenima i proširi ovu većinu.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.