open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Formiran predmet protiv gradonačelnika Nikšića zbog prijetnji "završit ćete kao Turci": Reagovala i Ambasada
AUTOR: Faktor/RSE
18.06.2024. u 15:42
get url
text
Marko Kovačević
Marko Kovačević
Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je jučer predmet protiv predsjednika Općine Nikšić Marka Kovačevića.
Kovačević je kazao da će "s onima koji neće kao braća, postupati kao prema Turcima", navodeći da se to odnosi na bivšu vlast. Spornu izjavu Kovačević je kazao 13. juna na obilježavanju 166. godišnjice bitke na Grahovcu, u kojoj je crnogorska vojska porazila tursku. Skup je organizovala Srpska pravoslavna crkva, a tu je bio i ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.
- Bit ćemo strpljivi. Čekat ćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku s pitanjem: Jesmo li braća? A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda bogami u budućnosti, prema njima ćemo kao i prema Turcima postupati - kazao je, između ostalog, predsjednik Općine Nikšić.
Povodom njegove izjave reagovala je i Ambasada Turske u Podgorici ocijenivši uvredljive opaske o Turcima i Crnogorcima neprihvatljivim.
Iz Ambasade su naveli da je negativna upotreba termina "Turci", čak i kao historijska referenca, "prilično žalosna".
- Nadamo se da rasizam, islamofobija i ksenofobija koji prijete cijelom evropskom kontinentu, neće naći utočište u Crnoj Gori - kazali su iz Turske ambasade.
Dodaju da podržavaju izjave predsjednika i premijera Crne Gore koji su osudili Kovačevićevu izjavu, te poručili da će nastaviti da podržavaju etničku i religijsku harmoniju i toleranciju u Crnoj Gori, prenosi Radio Slobodna Evropa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.