open-navfaktor-logo
search
Američki zvaničnik
Gabriel Escobar u Prištini: Vojska Srbije ne može na Kosovo
Sjedinjene Američke Države se kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova. To je izjavio Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta.
13.12.2022. u 18:19
get url
text

VEZANI TEKST - Može li se srpska vojska vratiti na Kosovo: Šta traže Srbi, a šta ne dozvoljavaju kosovske vlasti?

Zamoljen za komentar povodom izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, koji je najavio da će Beograd 15. decembra tražiti od KFOR-a povratak njihovh snaga na Kosovo, Escobar je odgovorio:

- Mi se kategorički tome protivimo, mi to kategorički odbijamo, uopće to ne podržavamo. Također želim reći da Kosovo ima veoma čvrste sigurnosne garancije od SAD-a - kazao je Escobar u razgovoru za RSE

Na pitanje, kakva bi u slučaju da se tako nešto dogodi bila reakcija SAD, Escobar je podvukao:

- Najprije, ne očekujem tako nešto. Ali drugo, Kosovo ima čvrste garancije SAD manifestovane kroz učešće u KFOR-u.

Gabrijel Escobar je na Kosovo stigao u trenutku rastućih tenzija usljed ponovnih blokada koje su na putnim pravcima na sjeveru zemlje, većinski naseljene srpskim stanovništvom, organizovao dio pripadnika te zajednice. Blokada uživa podršku i Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba.

Escobar u ovom razgovoru iznosi i ocjene o razmimoilaženjima SAD, kako sa Prištinom, tako i sa Beogradom, ali na samom početku podvlači da se pogled iz Vašingtona na pitanje Kosova ne mijenja:

- Mi smatramo da su Kosovo i Zapadni Balkan dio transatlantske zajednice, samo niste dio formalne strukture. Ali, u svakom slučaju vas ubrajamo u važne partnere i njegove produktivne članove zajednice. Svaki put kad dođem ovdje, sretnem se sa poslovnim liderima, civilnim sektorom, utjecajanim osobama, i ovog puta također. I oni su zaista ojačali moje mišljenje i mišljenje naše Vlade da Zapadni Balkan za Evropu i SAD predstavlja više šansu nego rizik. I mi samo trebamo da tu težnju pretvorimo u realnost - kaže Escobar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.