open-navfaktor-logo
search
Konferencija u Portugalu
Grabar-Kitarović govorila o BiH: Trebamo li novi rat da ta zemlja napreduje prema EU
Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak u razgovoru za portugalsku novinsku agenciju Lusu da je nezadovoljna što Evropska unija nije otvorila pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom jer bi na ovom prostoru mogao eskalirati konflikt započet sukobom Rusije i Ukrajine, prenosi Hina.
03.09.2022. u 09:25
get url
text

- Jako sam kritična prema EU. Čini me zadovoljnom činjenica da je Ukrajina dobila status kandidata, ali istovremeno jako zamjeram što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH - izjavila je Grabar-Kitarović.

Bivša hrvatska predsjednica učestvovala je u petak u portugalskom gradiću Estorilu na konferenciji o globalnim izazovima. Na tom godišnjem skupu "Estoril Conferences" učestvovala je i dok je bila predsjednica Hrvatske od 2015. do 2020. godine.

Upitana o potencijalnim opasnostima za destabilizaciju te regije, Grabar-Kitarović je spomenula situaciju na Kosovu, gdje se nalazi misija NATO saveza, te posebno situaciju u BiH.

- Pitam se trebamo li novi rat da ta zemlja napreduje prema EU - upozorila je konzervativna političarka koja je bila i ministrica vanjskih poslova Hrvatske, posljednje zemlje koja je ušla u Evropsku uniju 2013. godine.

Napomenula je kako BiH mora dovršiti provođenje reformi u području politike, pravosuđa, demokratije i administracije te da treba ostati cjelovita.

- Razdvajanje BiH je apsolutno neprihvatljivo za sve nas - izjavila je.

Bivša hrvatska predsjednica je rekla kako Rusija i Srbija imaju otvorene odnose i sarađuju pa zato Beograd nije uveo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

- Također nije niti tajna da Milorad Dodik (član Predsjedništva BiH) redovno putuje u Rusiju na razgovore s Vladimirom Putinom o situaciji i putu kojeg slijediti - napomenula je Grabar-Kitarović i dodala:

- Iskreno, da sam na mjestu predsjednika Putina, gdje bih počela praviti probleme? Sigurno ne na svojoj granici, niti u direktnom konfliktu s NATO-om.

Grabar-Kitarović, koja je od 2011. do 2014. bila pomoćnica glavnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, napomenula je da "situacija u BiH zaslužuje posebnu pažnju" ako je cilj završiti sukob u Ukrajini i izbjeći bilo kakvu novu eskalaciju tog konflikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.