open-navfaktor-logo
search
Odobrili novu pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
Hoće li SAD zabraniti TikTok ako ga ne kupi njihova kompanija?
AUTOR: Autor: Faktor
21.04.2024. u 09:36
get url
text
Zastupnički dom glasao za prijedlog zakona o efektivnoj zabrani TikToka u SAD-u
Zastupnički dom glasao za prijedlog zakona o efektivnoj zabrani TikToka u SAD-u
Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je u subotu paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike Sjedinjenih Američkih Država (SAD). 
Osim pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, četvrti zakon uključuje i druge prioritete nacionalne sigurnosti, uključujući moguću zabranu TikTok-a, odredbu za pomoć u plaćanju pomoći korištenjem zaplijenjene ruske imovine, te sankcije i druge mjere za suprotstavljanje Rusiji, Kini i Iranu.
Zastupnički dom je glasao za prijedlog zakona o efektivnoj zabrani TikToka u SAD-u, ako ga ne kupi američka kompanija. Za nacrt je glasalo 360 zastupnika, a 58 je bilo protiv.
  - Žalosno je što Zastupnički dom koristi paravan važne inozemne i humanitarne pomoći kako bi ponovno progurao prijedlog zakona o zabrani koji bi pogazio prava na slobodu govora 170 miliona Amerikanaca, uništio sedam miliona poduzeća i zatvorio platformu koja doprinosi 24 milijarde dolara za američko gospodarstvo, godišnje - rekao je glasnogovornik TikToka za DailyMail.  
Tadašnji predsjednik Donald Trump je 2020. godine pokušao zabraniti TikTok i WeChat u kineskom vlasništvu, ali su ga sudovi blokirali.
On se ranije složio da je TikTok prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali naglasio da bi zabrana te popularne aplikacije samo ojačala druge društvene mreže.
- Ima puno lošeg, ali i dobrog kod TikToka - rekao je Trump.
Predsjednička kampanja Joea Bidena se ranije pridružila TikToku, a Trumpova nije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.