open-navfaktor-logo
search
Ozbiljan zahvat
Hrvatska uvodi vojni rok, ministar rekao ko će ga sve morati služiti: Bit će otpora...
Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić (HDZ) danas je održao konferenciju za medije, na kojoj je prilično jasno dao do znanja da se stvarno planira uvođenje obaveznog vojnog roka, piše Index.
09.02.2024. u 20:20
get url
text
Hrvatska vojska
Hrvatska vojska

- Uskoro ćemo imati tri prijedloga, odnosno, tri scenarija dužine vojnog roka. Iduće sedmice bismo to trebali imati. Nakon toga uputit ću to na uvid premijeru i predsjedniku pa s premijerom dogovarati daljnje korake, kako i na koji način, i od kada provoditi vojni rok - rekao je.

- U ovom trenutku nećemo o trajanju. Nevjerovatno je da javnost više zanima koliko će trajati umjesto kakav mu je smisao. Ove godine ga nećemo stići provoditi jer je potreban ozbiljan infrastrukturni zahvat. To je veliki logistički i finansijski projekt. Nije to usputni posao, to je ozbiljan posao i treba ga dobro pripremiti. Kad krene, ne smije biti nikakvih zastoja - dodao je.

Odgovorio je i na pitanje ko će sve morati služiti vojni rok.

- Svi vojni obveznici, a tamo će naučiti vojne vještine. O dužini nećemo licitirati. Iz moje perspektive, tri mjeseca su sasvim dovoljna za usvojiti osnovne vojne vještine. Kako i na koji način će oružane snage predstaviti model, ne mogu govoriti - rekao je ministar.

- Postoji nešto što se zove baratanje ubojitim sredstvima. Nakon toga postoji i jedan dio koji se odnosi na znanje, taktiku, primjenjivanje taktike u određenim situacijama, bilo da se radi o odbrani, napadu… Postoji i treći dio – fizička priprema. Za to je dovoljno tri mjeseca, čak i ako ste u potpunoj fizičkoj nepripremljenosti. Za tri mjeseca možete postati od nekoga ko ne može pretrčati 50 metara, da možete odraditi jedan ozbiljan marš od 30 kilometara s opremom, možete odraditi jedno trčanje od 3.200 metara što je razina koju bi svi trebali moći napraviti - dodao je Anušić.

Kazao je da, kada govori o onima koji bi išli u obuku, to je oko 17.000 mladića.

- Zato kažem da to nije posao koji se može napraviti za mjesec dana, to je posao koji treba ozbiljne pripreme. Naravno, mogu se javiti i žene, no obaveza kao takva za njih ne postoji - dodao je.

Postoji i priziv savjesti, što znači da osoba koja se na njega pozove, ne mora služiti vojni rok. Zato, kaže ministar, "treba poraditi na motivaciji", prenosi Index.

- Bit će otpora ovoj ideji. Imali smo ankete i 73 posto bilo je za, 27 posto nije bilo. Moramo biti svjesni da nije vojni rok samo nešto što usmjerava čovjeka za eventualni budući sukob. Nije njegova svrha samo odlazak u rat, nego da se resocijalizira na specifičan i drugačiji način, da se navike koje su loše možda promijeni i prihvati neke druge - rekao je Anušić.

- Od spavanja na vrijeme, neimanje laptopa uz sebe, puštanja loših navika i prihvaćanja dobrih navika. Ne bih rekao da će ih to odgojiti, ali ta iskustva i pristup će im svakako pomoći za život pred njima. Vojna izobrazba nema alternative, ili je imamo ili je nemamo, civilna zaštita to ne može zamijeniti. U slučaju vojne ugroze, svi muškarci od 18 do određenih godina su vojni obveznici, mogu biti mobilizirani, imali vojnu izobrazbu ili ne. S njom će biti svakako lakše - dodao je Anušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.