open-navfaktor-logo
search
Afera SMS
Hrvatsko tužilaštvo podiglo još jednu optužnicu protiv Zdravka Mamića
AUTOR: Fena
09.05.2024. u 22:53
get url
text
Zdravko Mamić
Zdravko Mamić
Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Uprave Dinama Igora Kodžomana, aktualne predsjednice Dinamove Uprave Vlatke Peras te odbjeglog Zorana Mamića zbog isplate klupskog novca informatičaru Franji Vargi.
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) je, ne navodeći identitete optuženih, izvijestilo da se Kodžoman, Peras i nekadašnji izvršni dopredsjednik Dinama te kasniji Dinamov savjetnik Zdravko Mamić terete za zloupotrebu povjerenja u privrednom poslovanju, prenosi Hina.
Optužnica, podignuta pred zagrebačkim Županijskim sudom, tereti Kodžomana i Peras kao članicu uprave kluba zaduženu za odjel nabavke, kao i Mamića kao stvarnog nalogodavca, voditelja poslovanja i tadašnjeg savjetnika uprave, da su postupali protivno svojim dužnostima iako su sve troje bili dužni donositi odluke i voditi poslove u interesu nogometnog kluba.
Tužilaštvo precizira kako se Kodžomana i Peras tereti da su na Mamićevo traženje odobravali njegove narudžbe te plaćali raznu tehničku i drugu robu na teret Dinamovih finansija, znajući da se ta roba neće koristiti za potrebe Dinama već za potrebe Mamića.
Dinamo je takvim radnjama, ističe tužilaštvo, oštećen za ukupni iznos od 72.171 eura, koliko iznosi i Mamiću tako pribavljena nezakonita imovinska korist.
Prema pisanju medija, istraga u ovom slučaju pokrenuta je zbog optužbi za isplatu 600.000 kuna klupskog novca informatičaru Franji Vargi koji je fabricirao SMS poruke koje su Zdravku Mamiću trebale poslužiti kao dokaz da je žrtva montiranog procesa.
Visoki krivični sud potvrdio je u oktobru 2021. godine prvostepenu presudu osječkog Županijskog suda kojom je bivši policijski informatičar Franjo Varga osuđen na tri i po godine zatvora, a njegov pomagač Blaž Curić na dvije godine zatvora zbog sprečavanja dokazivanja u aferi SMS.
Na osječkom Županijskom sudu u toku je suđenje za aferu "Dinamo 2", u kojoj se za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, sudi u odsutnosti braći Zdravku i Zoranu Mamiću koji su u bijegu u Bosni i Hercegovini. Uz njih, optužnicom su obuhvaćeni i Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.
Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od decembra 2004. do 2015. ostale okrivljene organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 19 miliona eura. 
Tužilaštvo ih tereti da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je NK Dinamo pritom neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura.
Potkraj oktobra prošle godine Vuksan je priznao krivnju i nagodio se s Uskokom pa je sporazumno osuđen na godinu zatvora, uvjetno na pet godina. Krivnju je, krajem novembra, priznao i Krota, koji je, nakon nagodbe s Uskokom osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.