open-navfaktor-logo
search
SDA Sandžak
Imamović upozorava: Srpski jezik mijenja identitet bošnjačke djece
Zaposleni u obrazovnim ustanovama su u većini slučajeva bošnjačku decu upisivali na obrazovanje na srpskom, nematernjem jeziku, bez znanja njihovih roditelja
24.10.2019. u 17:51
get url
text

Djeci u Sandžaku otežan je upis u predškolsku ili školsku ustanovu na maternjem jeziku, izjavio je zastupnik Stranke demokratske akcije Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović. 

On je zatražio od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja da se hitno prestane sa tom diskriminacijom.

-U Sandžaku se iznad svih zakona sprovodi drzak pokušaj da se kroz obrazovanje promijeni identitet bošnjačke dece i time obrazovanje direktno stavi u službu asimilacije i promjene strukture stanovništva u Sandžaku, a na štetu Bošnjaka"-rekao je Imamović na konferenciji u holu Narodne skupštine.

On je podsjetio da je Zakonom nacionalnim manjinama omogućeno obrazovanje na maternjem jeziku i dodao da je prilikom upisa bošnjačke dece prisutan ogroman pritisak od strane zaposlenih, kroz zastrašivanje, kako bi odustali od obrazovanja na svom maternjem jeziku.

-Štaviše, zaposleni u obrazovnim ustanovama su u većini slučajeva bošnjačku decu upisivali na obrazovanje na srpskom, nematernjem jeziku, bez znanja njihovih roditelja- rekao je Imamović.

On je od Ministarstva prosvjete tražio da se prestane sa ovom diskriminacijom i dodao da će, ukoliko to ne bude učinjeno, SDA Sandžaka pokrenuti sudske postupke pred domaćim i međunarodnim organima protiv svih pojedinaca, od ministra do školskih pedagoga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.