open-navfaktor-logo
search
Sprečavanje rata
Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu
AUTOR: Fena
19.04.2024. u 14:04
get url
text
Isfahan
Isfahan
FOTO: Screenshot/ShanghaiEye
Eksplozije su u petak odjekivale nad iranskim gradom, što su izvori opisali kao izraelski napad, ali je Teheran umanjio značaj incidenta i nagovijestio je da ne planira odmazdu - u odgovoru koji se činio usmjeren na sprečavanje rata u kompletnoj regiji.
Ograničeni razmjeri napada i prigušeni odgovor Irana, čini se, signaliziraju uspješan napor diplomata koji danonoćno rade na izbjegavanju rata od iranskog raketnog i napada dronovima na Izrael prošle subote.
Iranski mediji i zvaničnici opisali su manji broj eksplozija, za koje su rekli da su rezultat udara iranske protivzračne odbrane u tri drona iznad grada Isfahana. Naime, oni su incident nazvali kao napad "infiltratora", a ne Izraela, čime se otklanja potreba za odmazdom.
Iranski zvaničnik kazao je Reutersu da nema planova za odgovor Izraelu zbog incidenta.
- Strani izvor incidenta nije potvrđen. Nismo bili izloženi bilo kakvom vanjskom napadu, a akcenat više teži ka infiltraciji nego napadu - kazao je zvaničnik.
Izrael nije saopćio ništa o incidentu. Danima je tvrdio da planira osvetu Iranu za subotnje udare, prvi ikada direktni napad Irana na Izrael u decenijama rata u sjeni koji su vodile njima bliske grupe koji je eskalirao na Bliskom istoku kroz šest mjeseci sukoba u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.