open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Izgrađena četvrtina Pelješkog mosta
Gotovo 400 Kineza predano radi na gradilištima u Komarnoj i Brijesti, pa je 148 pilota zabijeno i prije predviđenog roka
09.08.2019. u 20:39
get url
text

Kineski građevinci brže od očekivanog grade Pelješki most tako da se već sada iznad morske površine mogu vidjeti naglavnice koje će nositi buduće stupove mosta - najveće investicije u novijoj hrvatskoj historiji, u vrijednosti 2,08 milijardi kuna, koja bi trebala biti završena u iduće dvije godine.

U prvoj godini kineska firma CRBC uspjela je završiti 25 posto radova na mostu. Odnosno, do sada je fakturisala radova u vrijednosti od oko 500 miliona kuna od njihove ukupne vrijednosti.

Svi radovi teku prema planu. Sada se na pojedinim pilotima vadi materijal i piloti se betoniraju i postavljaju oplate za izradu naglavnica koje će povezivati te pilote - kaže Jere Šegedin, voditelj projekta Pelješkog mosta, uime investitora, Hrvatskih cesta.

Uz radove u podmorju, uskoro počinju i oni na kopnu.

- Počele su pripreme za temeljenje stupa mosta na kopnu u Komarnoj i Brijesti - rekao je Šegedin, pojašnjavajući što to, zapravo, izviruje iz mora.

- To su oplate na kojima će se betonirati naglavnice. Riječ je o velikim betonskim blokovima koji će povezivati pilote u jednu cjelinu. Nije to gotov proizvod, nego priprema za postavljanje armature, nakon čega slijedi betoniranje - rekao je Šegedin.

Budu li Kinezi radili ovakvom dinamikom, nema dvojbe da će se i ova faza radova vrlo brzo završiti, najdalje do početka 2020. godine.

Gotovo 400 Kineza predano radi na gradilištima u Komarnoj i Brijesti, pa je 148 pilota zabijeno i prije predviđenog roka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.