open-navfaktor-logo
search
Iran najvio "odlučan odgovor"
Izrael napao iranski konzulat u Damasku: Ubijen jedan od komandanata Revolucionarne garde
Mohammad Reza Zahidi, jedan od komandanata Revolucionarne garde koji je nekad služio kao oficir za Siriju i Libanon snaga Quds, poginuo je u napadu, objavila je iranska novinska agencija Tesnim
AUTOR: Autor: Anadolija/Fena
01.04.2024. u 19:57
get url
text
FOTO: Screenshot/X
FOTO: Screenshot/X
Brigadni general Mohammad Reza Zahidi, jedan od komandanata vojske Revolucionarne garde, ubijen je u izraelskom zračnom napadu na zgradu iranskog konzulata u Damasku, javlja Anadolija.
Zahidi, jedan od komandanata Revolucionarne garde koji je nekad služio kao oficir za Siriju i Libanon snaga Quds, poginuo je u napadu, objavila je iranska novinska agencija Tesnim.
Iranski mediji izvijestili su također da je Izrael izveo zračni napad na zgradu konzulata u kompleksu iranske ambasade u Damasku, a u napadu je poginulo pet osoba.
U vijestima sirijske novinske agencije SANA, na temelju vojnog izvora, tvrdi se da je zgrada u četvrti Mezze u Damasku bila meta zračnog udara izraelskih snaga.
- Sistemi protivzračne odbrane presreli su i oborili nekoliko neprijateljskih projektila u zraku - navodi se u tekstu.
Zabilježeno je da su u napadu oštećeni iranski konzulat u Damasku i okolne zgrade.
Izrael nije komentarisao ovaj napad. Izraelska vojska je pojačala udare na militantne skupine povezane s Iranom usred rata u Gazi koji bjesni od 7. oktobra.
Dopisnici AFP-a na licu mjesta potvrdili su da je zgrada pokraj ambasade, aneks, sravnjena sa zemljom u otmjenoj četvrti Damaska.
Iranski mediji također su izvijestili da je napad u Damasku potpuno uništio aneks zgrade, ali da ambasador nije povrijeđen.
- Hossein Akbari, ambasador Islamske Republike Iran u Damasku, i njegova porodica nisu povrijeđeni u izraelskom napadu - objavila je iranska novinska agencija Nour.
Iranski ambasador u Siriji Hossein Akbari rekao je da je "cionistički režim" djelovao protiv međunarodnog prava napavši iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku, što će naići na odlučan odgovor Irana, javila je zvanična iranska novinska agencija IRNA.
Akbari je izrazio saučešće povodom godišnjice stradanja imama Alija i stradanja nekih Iranaca u cionističkom napadu na zgradu konzulata u Siriji u ponedjeljak, ističući da je cionistički režim počinio još jedan zločin i gađao zgradu iranskog konzulata, koja je bila pored iranske ambasade.
On je dodao da su izraelski borbeni avioni F-35 sa okupiranog Golana gađali zgradu sa šest projektila, napominjući da je bio u svojoj kancelariji u ambasadi kada je napad izveden.
Rekao je da izraelskom režimu nije prvi put da čini ovakve zločine, što je suprotno međunarodnim pravilima, ističući da je režim ranije napadao diplomatske misije i ambasade.
- Nakon šest mjeseci zločina nad Gazom i Sirijom, režim je počinio takve zločine nad kolegama i zaposlenima u iranskoj ambasadi i vojnim savjetnicima, od kojih su neki stradali, čija će imena biti naknadno objavljena - dodao je, prenosi IRNA.
On je rekao da je u napadu na konzulat do sada poginulo između pet i sedam ljudi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.