open-navfaktor-logo
search
Odmazda
Izrael tvrdi da je napad propao, Iran da je uspješan
AUTOR: Anadolija
14.04.2024. u 09:22
get url
text
FOTO: Screenshot/AA
FOTO: Screenshot/AA
Izraelski zvaničnici u nedjelju su objavili nekoliko izjava u kojima se navodi da Iran nije uspio u svom odgovoru na uzvratni napad na izraelski zračni napad, a kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku.
Međutim, Iran je rekao da je izveo uspješan napad na izraelske ciljeve.
Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je njegova zemlja zaustavila iranski napad u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama saveznicima koje nije imenovao, navodi Izraelska javna radiodifuzna korporacija.
- Kampanja još nije završena. Moramo biti budni i pažljivi prema uputstvima vojske i Komande domobranstva i pripremiti se za svaki scenario - dodao je Gallant.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu napisao je na X-u:
- Presreli smo. Zaustavili smo. Zajedno ćemo pobijediti.
U međuvremenu, portparol izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je da je njegova zemlja "presrela 99 posto prijetnji koje je Iran ispalio prema Izraelu tokom noći".
Dodao je da je "neki broj pojedinačnih projektila probio bazu Nevatim i nanio samo manju štetu, a baza radi dobro".
Pišući na X-u, izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir je rekao:
- Sada nam je potreban razorni napad.
Iranska zvanična televizija tvrdila je, međutim, da je Iran izveo uspješan napad na izraelske ciljeve.
Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući dva generala.
Revolucionarna garda potvrdila je u subotu lansiranje desetina dronova i projektila prema Izraelu.
Iran je u nedjelju rekao da neće oklijevati u poduzimanju daljih odbrambenih mjera kako bi zaštitio svoje legitimne interese od bilo kakvih agresivnih vojnih akcija, javlja Anadolu.
Iransko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je svoju privrženost principima i ciljevima Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, objavila je novinska agencija Mehr.
Ministarstvo je ponovilo iransku odlučnost da "odlučno brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalne interese od bilo kakvog nezakonitog naloga za upotrebu sile i agresije".
Također je istaknuto da "pribjegavanje Teherana odbrambenim mjerama u ostvarivanju prava na samoodbranu pokazuje odgovoran pristup Irana prema regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti".
- Ako bude potrebno, nećemo oklijevati da preduzmemo dalje odbrambene mjere kako bismo zaštitili legitimne interese Irana od bilo kakvih agresivnih vojnih akcija i nezakonite upotrebe sile - dodali su iz Ministarstva. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.