open-navfaktor-logo
search
Pod krinkom humanitaraca
Jemenski Huti tvrde da su otkrili američko-izraelsku špijunsku mrežu
U saopćenju se navodi da je raskrinkana američko-izraelska mreža opremljena špijunskom opremom i da radi pod okriljem humanitarnih organizacija i agencija Ujedinjenih nacija
AUTOR: Anadolija
10.06.2024. u 22:39
get url
text
Yahya Saree, glasnogovornik grupe Huti
Yahya Saree, glasnogovornik grupe Huti
Jemenska grupa Huti saopćila je danas da je uhapsila špijunsku ćeliju koja radi za SAD i Izrael u jeku tenzija u Crvenom moru i izraelskih napada na Pojas Gaze.
U saopćenju se navodi da je raskrinkana američko-izraelska mreža opremljena špijunskom opremom i da radi pod okriljem humanitarnih organizacija i agencija Ujedinjenih nacija (UN).
Nisu otkriveni detalji o identitetu niti o nacionalnosti uhapšenih.
To je saopćeno dan nakon što je iz UN-a objavljeno da je grupa Huti uhapsila 11 zaposlenih, pozivajući na njihovo hitno oslobađanje.
Huti gađaju teretne brodove u Crvenom moru koji su na neki način povezani s Izraelom, a sve to su kazali da rade u znak solidarnosti s Pojasom Gaze u kojem je od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno više od 37.100 ljudi ubijeno.
Uz eskalaciju tenzija zbog zračnih napada SAD-a i Velike Britanije na položaje pokreta Huti u Jemenu, grupa je poručila da sve američke i britanske brodove također vidi kao legitimne vojne mete.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.