open-navfaktor-logo
search
Uprkos odluci ICJ-a
Još jedan stravičan masakr u Rafahu: Deseci ubijenih, ljudi živi spaljeni u montažnim objektima izbjegličkog kampa
AUTOR: Faktor/Al Jazeera/AA/QNN
26.05.2024. u 23:00
get url
text
Prema informacijama palestinske novinske agencije WAFA, u napadu Izraela na izbjeglički kamp u Rafahu, uprkos odluci ICJ-a, ubijeno je najmanje 40 Palestinaca.
Raseljene palestinske porodice spaljene su žive dok su spavale u svojim barakama centra za raseljene koji su pripadali UNRWA-i u Tal Al-Hawwa, u Rafahu.
Izrael je ovo područje proglasio "sigurnim" za Palestince nakon što su ih prisilno raselili iz južnog Rafaha i Khan Yunisa.
Deseci su ranjenih. Povredes su teške, uključuju i amputacije i teške opekotine.
Snimci na društvenim mrežama prikazuju zastrašujuće scene ubijenih čija tijela su uništena do neprepoznatljivosti.
Slijede uznemirujući snimci
Spasilački napori se nastavljaju, a vlasti potvrđuju da će se broj žrtava vjerovatno povećati zbog velikog požara i razaranja na licu mjesta.
Međunarodni komitet Crvenog krsta u Rafahu izvještava da njihova terenska bolnica prima veliki priliv žrtava koji traže pomoć zbog povreda i opekotina.
- Dobili smo dojave da i druge bolnice primaju veliki broj pacijenata. Naši timovi neumorno rade na spašavanju života. Od ključne je važnosti zaštititi civile i pridržavati se osnovnih pravila međunarodnog humanitarnog prava: razlikovanje, proporcionalnost i mjere opreza - naveli su.
Očevici su naveli kako su uslijed napada mnogi šatori planuli, a napadnuto područje nije bilo na listi mjesta koja su bila pod naredbom evakuacije.
Naveli su kako su izraelski vojni avioni izbacili najmanje osam raketa na to područje.
Međunarodni sud pravde u Hagu (ICJ) je 24. maja naredio Izraelu momentalno obustavljanje napada na Rafah.
Oglasio se i Hamas:
- Užasni masakr koji je nedavno počinio Izrael u Rafahu je eklatantan izazov, potpuno zanemarivanje i prkos odluci ICJ-a, koji je od njega zahtijevao da prekine agresiju na Rafah.
Smatramo američku administraciju i posebno predsjednika Bidena u potpunosti odgovornim za ovaj masakr, koji cionistički entitet ne bi počinio bez američke podrške i zelenog svjetla za invaziju na Rafah, uprkos tome što je prenaseljen raseljenim građanima.
Zahtijevamo hitnu i hitnu provedbu odluka ICJ-a i pritisak da se zaustavi ovaj masakr i prolivanje krvi nedužnih civila, uključujući djecu, žene i starce.
Od međunarodne zajednice, UN-a i svih relevantnih tijela hitno se traži da djeluju kako bi zaustavili genocid nad našim narodom koji traje više od sedam mjeseci i da osiguraju zaštitu našeg naroda od izraelske mašinerije za ubijanje i teror koja želi da raseli naš narod i izbriše za njihovu nacionalnu stvar.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.