open-navfaktor-logo
search
Traje ofanziva na Rafah
Netanyahuov savjetnik otkrio šta je konačni cilj: Rat u Gazi će trajati još sedam mjeseci
AUTOR: Anadolu Agency
29.05.2024. u 15:37
get url
text
Izraelska vojska
Izraelska vojska
Rat u Gazi se neće završiti ove godine i nastavit će se do početka 2025. godine, rekao je u srijedu Tzachi Hanegbi, savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Izraela Benjamina Netanyahua, javlja Anadolu.
Hanegbi je za izraelski javni servis KAN rekao da se očekuje da će rat trajati još sedam mjeseci.
Rekao je da izraelska vojska "sada kontroliše 75 posto koridora Philadelphia", te dodao da vjeruje da će s vremenom kontrolisati cijeli koridor.
- Zajedno s Egipćanima, moramo osigurati da se spriječi krijumčarenje oružja iz Egipta u Gazu - rekao je Hanegbi.
Izrael je u utorak proširio kopnenu ofanzivu na Rafah, sa tenkovima koji su stigli do centra grada.
Trenutna proširenja izraelskog napada na grad čini izraelsku vojsku blizu potpunoj kontroli graničnog područja između Gaze i Egipta, poznatog kao koridor Philadelphia, demilitarizovane tampon zone koja se proteže duž granice Gaze i Egipta.
Prije početka izraelske vojne operacije u Rafahu 6. maja, ovaj grad je bio dom za više 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su pobjegli iz svojih domova u Pojasu Gaze zbog izraelskog napada koji je počeo 7. oktobra prošle godine, nakon napada Hamasa.
Prema lokalnim zdravstvenim vlastima Izrael je od tada ubio najmanje 36.170 Palestinaca, uglavnom žena i djece, dok je ranjeno više od 81.400 osoba.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.