open-navfaktor-logo
search
Priznali grešku
Kleine Zeitung se izvinio Grabar-Kitarović za neugodnosti
Grabar-Kitarović  istaknula je da ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su "hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu"
12.09.2018. u 20:30
get url
text

Austrijski list Kleine Zeitung, u kojemu je objavljen intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, potvrdio je u srijedu za N1 da je tekst bio kraćen i da je došlo do "geografskog nesporazuma", izrazivši žaljenje što je hrvatska predsjednica zbog toga "imala neugodnosti".

- Predsjednica Grabar-Kitarović je u pravu. Na njoj nije nikakva krivnja - odgovorio je Kleine Zeitung za N1.

- Predsjednica RH se doista u spornom odlomku referirala isključivo na muslimansku zajednicu u Velikoj Kladuši. Tekst smo, zbog velikog vremenskog pritiska, morali više puta znatno kratiti. Zbog jezičnog i geografskog nesporazuma, znali smo da je to selo u graničnom području, ali smo mislili da se nalazi u Hrvatskoj, a ne u Bosni i Hercegovini, kroz kraćenje je došlo do ovakve nezgodne rečenice - objavio je list.

Dodao je kako najdublje žali zbog činjenice da je Grabar-Kitarović zbog toga imala neugodnosti. "Tim više, što smo na intervju dobili i brojne pozitivne reakcije", stoji u odgovoru lista Kleine Zeitung, prenosi Hina.

Grabar-Kitarović ranije u srijedu istaknula je da ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su "hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu", te rekla da je prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao ključni dio njezine rečenice.

- Nažalost, prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice - stoji u saopćenju iz Ureda hrvatske predsjednice. 

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanovića ranije je rekao da je neugodno iznenađen ocjenom predsjednice da muslimani u Hrvatskoj žive u strahu i da je migrante teško uklopiti u islamsku zajednicu. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.