open-navfaktor-logo
search
Četnički komandant
Ko u Beogradu podiže spomenik i otvara muzej Draži Mihailoviću?
U više gradova Srbije prethodnih dana osvanuli su bilbordi na kojima se najavljuje otvaranje muzeja i otkrivanje spomenika "na mjestu porodične kuće đenerala Draže Mihailovića" u Bregalničkoj ulici u širem centru Beograda.
12.10.2023. u 20:01
get url
text

VEZANI TEKST - Pod simbolima četništva i Draže Mihailovića ubijani Bošnjaci i Hrvati

Dok iz Grada Beograda za Radio Slobodna Evropa (RSE) tvrde da odluka o postavljanju spomenika komandantu četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata još uvijek nije donesena i da nije podnesena sva potrebna dokumentacija, udruženje Naša Drina koje postavlja spomenik nije odgovorilo na pitanja RSE-a o tome da li ima dozvolu za najavljenu akciju.

Bilbordi sa likom četničkog vođe pojavili su se i u regionu Sandžaka na jugozapadu Srbije, gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo.

Na pojavljivanje bilborda u tom regionu, između ostalog, reagiralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine koje je saopćilo da traži "hitno uklanjanje" bilborda jer "podsjeća na zlodjela koja je četnički pokret počinio u sredinama u kojima žive Bošnjaci".

Draža Mihailović, komandant Kraljevske vojske u otadžbini, osuđen je 1946. godine na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Nemačkom, nakon čega je streljan.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao ga je u maju 2015. godine navodeći da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima, ali da sudsko veće nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica da li je bio ratni zločinac.

Objavu na bilbordima u Srbiji potpisuju dve organizacije, Naša Drina i Boračka organizacija Srbije i Srpske, na čijem čelu je isti čovjek – Igor Braunović, zastupnik Socijalističke partije Srbije (SPS) i vršilac dužnosti direktora javnog preduzeća Srbijašume.

RSE nije dobio odgovore od ovog udruženja ni od njenog predsjednika Braunovića o motivima za postavljanje spomenika Mihailoviću, kao ni o drugim detaljima ove akcije.

Socijalistička partija Srbije kao pravna nasljednica Saveza komunista Jugoslavije nije odgovorila na zvaničan upit RSE o ovoj temi.

Ovo nije prvi put da udruženje Naša Drina učestvuje u izradi spomenika ličnostima optuženim za ratne zločine.

Udruženje je učestvovalo u transportu spomenika Slobodanu Miloševiću, bivšem predsjedniku Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) optuženom za ratne zločine u Hagu. Spomenik je izrađen u Subotici na sjeveru Srbije, a transportovan za Moskvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.