open-navfaktor-logo
search
"Srbija je nevina"
Koji dio briselske izjave o poricanju genocida i slavljenju ratnih zločina Brnabić nije razumjela?
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell poručio je da u EU-u nema mjesta za poricanje genocida, slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca te za one koji podrivaju integritet zemalja u susjedstvu.
26.01.2022. u 08:47
get url
text

VEZANI TEKST - Borrell: U Evropi nema mjesta za poricanje genocida i slavljenje ratnih zločina

On je to izjavio na konferenciji za medije u Briselu, nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Srbije s EU-om.

Premijerka Srbije Ana Brnabić upitana o navodima Borella o poricanju genocida, rekla je da to nije čula kao nešto što je upućeno direktno Srbiji.

- Nismo na sastancima direktno razgovarali o tome, ja to nisam čula kao nešto što je upućeno direktno Srbiji, čula sam kao generalnu konstataciju i dio evropskih vrijednosti, kao nešto što je važno za čitav Zapadni Balkan, a ne kao nešto što je upućeno Srbiji i ne pronalazim Srbiju u tome - kazala je Brnabić.

- Želio bih sljedeće da naglasim - nema mjesta u Evropi da se poriču genocidi, nema mjesta u Evropi za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca, nema mjesta u Evropi da se javno podržavaju oni koji podržavaju genocid i slave ratne zločine, koji podrivaju integritet zemalja u susjedstvu, ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje - to sve ne može da ide sa evropskim vrijednostima i težnjama - istakao je Borrell.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.