open-navfaktor-logo
search
Der spiegel
Kolinda ide na izbore s "fašistoidnim pjevačem Thompsonom"
Ugledni njemački sedmičnik Der Spiegel u svom štampanom izdanju piše o napadima na Srbe u Hrvatskoj te se ističe da se to odvija samo četiri mjeseca prije nego Hrvatska preuzme predsjedanje Europskom unijom
02.09.2019. u 14:15
get url
text

Ugledni njemački sedmičnik Der Spiegel u svom štampanom izdanju piše o napadima na Srbe u Hrvatskoj te se ističe da se to odvija samo četiri mjeseca prije nego Hrvatska preuzme predsjedanje Europskom unijom.

Citiraju bivšeg premijera Zorana Milanovića, sada predsjedničkog kandidata, koji dijagnosticira da u Hrvatskoj vlada "kultura nasilja", te kritizira napade na srpsku manjinu.

-Prošle sedmice je više hrvatskih Srba napadnuto kraj Knina od strane 15 huligana- navodi Der Spiegel i dodaje da predstavnici srpske manjine govore o "atmosferi otvorene mržnje".

Spominju da je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac optužio i dijelove Katoličke crkve za sudjelovanje u tome.

Spominju se i napadi na srpske sportiste i sezonce, kao i da je prije ove godine do smrti isprebijan jedan stariji lokalni lider srpske zajednice.

-Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije pokazala da su je šovinistički ispadi uznemirili. Baš obratno: njoj bi bilo najdraže da je u augustu 1995. s oružjem u ruci krenula u bitku, kako je izjavila na slavlju godišnjice Oluje, vojne operacije kojom Hrvatska vratila od Srba okupiranu Krajinu. Uz nacionalističke tonove i otvorenom podrškom za pjesme fašistoidnog pjevača Thompsona, Grabar-Kitarović ide u reizbor- piše Der Spiegel.

U članku se i upozorava da se ne može računati na prigovore iz Bruxellesa, s obzirom na to da je buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Zagrebu izjavila da je Hrvatska "uzor mnogim zemljama" iz regije. Kome tačno, ne navodi se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.