open-navfaktor-logo
search
Kosovski premijer
Kurti: Formiranje ZSO nije moguće, Srbija treba Kosovu da plati odštetu zbog rata 1999. godine
Kosovski premijer Albin Kurti rekao je danas da formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine. 
01.02.2023. u 15:27
get url
text

Kurti je kazao da je Kosovo multietničko iako od proglašenja nezavisnosti 93 posto stanovništva čine Albanci.

- Formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu. Kada smo proglasili nezavisnost, rekli smo da iako Kosovo ima 93 posto Albanaca, ono se ne može nazvati albanskim, već multietničkim. Sada se ne može formirati jednonacionalna Zajednica jer već imamo Asocijaciju kosovskih općina. Ja sam građanin Kosova koji se i kao politički aktivista i kao zastupnik opozicije, a i danas kao premijer obavezao i afirmisao sva prava manjina bez razlike - rekao je Kurti.

Kazao da je "nije moguće monoetničko udruživanje na Kosovu sa multietničkim Ustavom".

Kurti ističe da ako Srbija želi da ima jednoetničke zajednice na Kosovu, to treba da pokuša prvo u svojoj zemlji.

- Nacionalne manjine u Srbiji čine skoro 20 posto stanovništva, a na Kosovu oko 7 posto, a Preševo, Medveđa i Bujanovcu imaju samo Nacionalno vijeće, to je nepravedno, štetno i neprihvatljivo - rekao je Kurti nakon posjete jednom preduzeću u Uroševcu.

On je, međutim, dodao da je otvoren za razgovore na osnovu evropskog prijedloga.

Dodao je "da Kosovo ne može da plati odštetu Srbiji za izgubljeni rat 1999. godine, već da Srbija mora da nadoknadi štetu koju je nanijela Kosovu u pogledu ljudi i materijalnih dobara", prenosi Kosovo online.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.