open-navfaktor-logo
search
Vrijedno pet miliona eura
Kurti: Naoružanje zaplijenjeno u Banjskoj bilo je dovoljno za stotine vojnika
Premijer Kosova Albin Kurti kazao je kako je nedjeljni teroristički napad razotkrio poteškoće i potrebu veće međunarodne saradnje u održavanju, zaštiti i kontroli granice Kosova i Srbije.
27.09.2023. u 12:47
get url
text

- Granicu sa Srbijom, osim što je duga i na planinskom terenu, posebno u sjevernom dijelu, čini posebno opasnom i teškom ponašanje i pretenzije službenog Beograda - rekao je Kurti na današnjoj sjednici kosovske Vlade na kojoj je bilo riječi o oružanom sukobu u selu Banjska.

Pripadnik kosovske policije ubijen je 24. septembra kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska na sjeveru Kosova, području naseljenom većinom Srbima. U sukobima koji su uslijedili između te naoružane grupe i policije ubijena su trojica napadača, a uhapšeno je osam osoba za koje se sumnja da su s njima povezane.

Na sjednici Vlade kosovski premijer je rekao kako je u nedjelju povrijeđen državni suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalna sigurnost, a da je istog dana razotkrivena opasnost, namjera, potencijal i spremnost kriminalnih i terorističkih grupa s kojima se njegova Vlada bori više od dvije godine, prenose Reporteri.net.

Prema riječima kosovskog premijera, naoružanje vrijedno više od pet miliona eura zaplijenjeno u Banjskoj bilo je dovoljno za stotine vojnika koji su namjeravali izazivati krvoproliće na sjeveru Kosova i to uz izravno uključivanje Srbije.

Kurti je istaknuo kako učešće potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića dokazalo vitalni značaj oživljavanja pluralizma Srba na Kosovu.

- Nema demokratije i slobode bez pluralizma - kazao je Kurti na današnjoj sjednici kosovske Vlade te dodao kako kosovski Srbi moraju biti oslobođeni tutorstva Srbije.

Kosovski ministar kulture Hajrullah Çeku rekao je da je oružani napad imao i opasnu dimenziju  i to korištenje dobra kulturnog i vjerskog nasljeđa u kriminalne svrhe.

- Teroristički napad pod pokroviteljstvom države Srbije, osim što je oduzeo život predanom kosovskom policajcu, imao je i opasnu i štetnu dimenziju, a to je korištenje dobra kulturne i vjerske baštine u kriminalne svrhe. Pravoslavni samostan u selu Banjska u Zvečanu je spomenik kulturne baštine zaštićen zakonima Kosova, koji je teroristička grupa koristila kao sklonište, uključujući i njihovo oružje - rekao je Çeku.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopćilo je da je u utorak pustilo na slobodu četvericu osumnjičenih za slučaj Banjska kod Zvečana, jer nije bilo dovoljno dokaza za njihovu umiješanost u taj slučaj.

Oslobođeni osumnjičenici su, kako je saopćeno iz Tužilaštva, uhapšeni daleko od mjesta događaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.