open-navfaktor-logo
search
Rješavanje problema
Lajčak oprezan u izjavama o Kosovu: Tenzije ostaju visoke, nivo nepovjerenja veći nego ikad
Nove barikade na granici, pucnjave i napadi na novinare ugrozili su višemjesečne pregovore između Kosova i Srbije koje vodi Evropska unija.
30.12.2022. u 11:33
get url
text

VEZANI TEKST - Lajčak u Prištini: Sastajem se s komandantom KFOR-a i šefom EULEX-a, ne trebamo čekati da se desi nešto loše

- Vjerujem da je sada riješen problem, ali tenzije ostaju visoke i nivo nepovjerenja je veći nego ikada, izjavio je za Politico specijalni izaslanik Evropske unije za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, komentarišući odluku da se uklone barikade na sjeveru Kosova.

- Ono što je sada zaista važno jeste da ne dozvolimo da situacija ponovo zađe u novu krizu, a važno je da lideri Kosova i Srbije počnu da stvaraju atmosferu pogodnu za produktivne razgovore o normalizaciji odnosa - dodao je Lajčák, koji radi, sa SAD i NATO-om o diplomatskim naporima.

Lajčak je insistirao da ovi napori neće prestati, rekavši da je krajnji rok u martu 2023. godine namijenjen da prenese ozbiljnost postizanja sporazuma. Međunarodna zajednica osjeća sve veću hitnost da riješi ovo pitanje s obzirom na to kako u blizini bjesni ruski rat i da Kremlj dugo pokušava da odmami Balkan od EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.