open-navfaktor-logo
search
Brisel
Lideri zemalja zapadnog Balkana na večeri sa Borrellom, razgovori o budućnosti i izazovima
Šest lidera Zapadnog Balkana započeli su kasno u utorak radnu večeru u Briselu koju je organizovao visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell, a na kojoj razgovarano o budućnosti regije i glavnim izazovima s kojima se Zapadni Balkan suočava.
19.05.2021. u 08:58
get url
text

- U otvorenoj i iskrenoj atmosferi, visoki predstavnik Borell i lideri Zapadnog Balkana imali su zajednički strateški osvrt na načine ubrzanja reformi kako bi se ispunila očekivanja građana o integracijama u EU, kao i pristupima za jačanje pozitivnih konstruktivnih narativa u regionu. Složili su se da je integracija Zapadnog Balkana u EU ključni strateški cilj koji je u zajedničkom interesu i Unije i regije - navodi se u saopćenju EU-a.

Navodi se da su lideri potvrdili posvećenost regionalnoj saradnji i složili su s da nastave sarađivati u rješavanju globalnih problema, kao što je pandemija koronavirusa.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverene Makedonije Zoran Zaev, premijer Kosoba Albin Kurti, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kao i komesar za proširenje Oliver Varhely.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.