open-navfaktor-logo
search
Jasna perspektiva
Macron: EU mora ponuditi Zapadnom Balkanu iskrene prilike za pridruživanje
Na početku francuskog predsjedavanja Evropskom unijom predsjednik Emmanuel Macron je rekao da EU mora preispitati svoje odnose sa Zapadnim Balkanom i ponuditi iskrene prilike za pridruživanje bloku.
19.01.2022. u 14:05
get url
text

Macron kaže da Evropa ne može okrenuti leđa Zapadnom Balkanu i tragičnoj prošlosti, ali i blistavoj budućnosti u srcu evropskog kontinenta.

- Oni imaju rane, koje nam pokazuju koliko mir može biti krhak i koliko naša unija može biti jaka. Zato danas želimo da razmišljamo o našim odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana, i da im damo jasnu perspektivu pristupanja Evropskoj uniji - kazao je Macron.

- Moramo biti politički iskreni prema Evropi, Evropi u kojoj je mjesto zemljama Zapadnog Balkana, moramo ponovo pogledati način na koji Evropa funkcionira i oblik Evrope. Zato konferenciju o budućnosti Evrope treba povezati sa konferencijom o Zapadnom Balkanu - dodao je frncuski predsjednik.

Macron je rekao da zemlje Evropske unije moraju zajedno raditi na novom sporazumu o stabilnosti i sigurnosti o kojem bi potom mogle razgovarati s Rusijom, prenosi Swiss Info.

Osvrćući se na "napore destabilizacije" na kontinentu, Macron je, govoreći dok Francuska počinje predsjedavati EU-om, rekao da Evropa želi pronaći politički odgovor na sukob u Ukrajini.

- Sigurnost našeg kontinenta ne smije biti upitna - rekao je Macron misleći na Rusiju i dodao da Evropa mora da definiše sopstvene sigurnosne standarde.

Ranije je američki državni sekretar Antony Blinken, koji je doputovao u Kijev na razgovore, upozorio da bi Rusija mogla pokrenuti novi napad u "vrlo kratkom roku".

EU također mora predložiti novi savez afričkim zemljama, rekao je on, dodajući da će EU i afričke zemlje o tome razgovarati na samitu u februaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.