open-navfaktor-logo
search
Pred sudom izneseni argumenti
Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da zaustavi vojnu ofanzivu na Rafah
Kako navodi The Guardian, MSP je poručio Izraelu da mora podnijeti izvještaj o preduzetim mjerama u roku od mjesec dana
AUTOR: Faktor/The Guardian
24.05.2024. u 16:01
get url
text
Međunarodni sud pravde (MSP) naredio je Izraelu da zaustavi vojnu ofanzivu na Rafah, ističući u presudi da "nije uvjeren" da su evakuacija Rafaha i druge mjere Izraela dovoljne da ublaže patnje Palestinaca.
Kako navodi The Guardian, MSP je poručio Izraelu da mora podnijeti izvještaj o preduzetim mjerama u roku od mjesec dana.
Pred sudom su izneseni argumenti da se humanitarna situacija u tom području "još pogoršala" od posljednjeg sudskog naloga, te da je "katastrofalna".
Presuda se odnosi na zahtjev da se zaustavi ofanziva u Rafahu u sklopu slučaja koji je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid.
Čitajući presudu Međunarodnog suda pravde, predsjednik tijela Nawaf Salam rekao je da privremene mjere, koje je sud naredio u ožujku sada ne rješavaju u potpunosti situaciju u Gazi i da su ispunjeni uvjeti za novo vanredno stanje narudžba.
- Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofanzivu u Rafahu - rekao je.
Izrael je više puta odbacio optužbe za genocid kao neutemeljene, tvrdeći na sudu da su njegove operacije u Gazi bile samoodbrana i da su bile usmjerene na militante Hamasa koji su napali Izrael 7. oktobra prošle godine.
Glasnogovornik izraelske vlade rekao je uoči odluke od petka da "nijedna sila na Zemlji neće spriječiti Izrael da zaštiti svoje građane i krene na Hamas u Gazi".
Izrael je ovog mjeseca pokrenuo napad na južni grad Rafah, prisiljavajući stotine hiljada Palestinaca da pobjegnu iz grada koji je postao utočište za oko polovine od 2,3 miliona stanovnika.
Rafah, na južnom rubu Gaze, također je bila glavna ruta za pomoć, a međunarodne organizacije kažu da je izraelska operacija odsjekla Gazu i povećala rizik od gladi.
Južnoafrički advokati zatražili su prošle sedmice od Međunarodnog suda pravde da uvede hitne mjere, rekavši da se izraelski napadi na Rafah moraju zaustaviti kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.
Sud je najviše tijelo UN-a za rješavanje sporova između država. Njegove odluke su konačne i obavezujuće, ali su se u prošlosti ignorirale, piše Guardian.
Širi slučaj Južnoafričke Republike pred Međunarodnim sudom pravde optužuje Izrael za orkestriranje državnog genocida nad palestinskim narodom. Međunarodni sud nije donio odluku o sadržaju te optužbe - moglo bi potrajati godinama - ali je odbacio zahtjev Izraela da se slučaj odbaci.
U prijašnjim presudama, sud je naredio Izraelu da spriječi djela genocida nad Palestincima i dopusti dotok pomoći u Gazu, dok nije naredio prekid izraelskih vojnih operacija.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.