open-navfaktor-logo
search
I opet press
Milanović: Dodik je "baraba", ne mogu se razdragano šetati Baščaršijom, a Čović...
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kazao je da je odluka da ne dođe u posjetu Bosni i Hercegovini iz sigurnosnih razloga bila njegova.   
20.12.2021. u 14:17
get url
text

VEZANI TEKST - Zločesti pajaci sa Pantovčaka: Epizoda Zoran Milanović

On je danas rekao da ne može ništa više reći od onog što je u saopćenju. 

- Ja ne mogu biti prijatelj sa svakim, ako se nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu. Ne mogu se razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga - kazao je

Rekao je da je odluku donio sam, nakon konsultacija s ljudima u čiju procjenu vjeruje.  Milanović je, odgovarajući na pitanje štete li njegove izjave Hrvatima u BiH, kazao da to nije tačno. 

- Hrvatska vlada i neki u njoj ignoriraju svoj posao, a to su sve diplomatske mjere za zaštitu državnih interesa. A to je hrvatski narod u BiH. BiH bez Hrvata ne postoji, oni su taj jezičak na vagi. Ako me nakon svega šačica unitarističkih bukača ne voli, onda super - istakao je. 

Za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika je rekao da je "baraba" koja provocira jer ga stalno gaze po prstima, ali da ga razumije. 

- Raumijem to ponašanje, ali to ne potičem, kažem mu: "Daj se skuliraj". Ali šta može Dodik? Ne može ništa - rekao je Milanović. 

Poručio je i da će doći u Bosnu i Hercegovinu. 

- Neka se nose, mene nikakvi moralni bukači neće spriječiti - kazao je.

VEZANI TEKST - Ahatović analizira: Šta je stvarna pozadina otkazivanja Milanovićeve posjete

- Kad imate posla s neprofesionalnim i neodgovornim ljudima, onda ne želite ni one koji su vas zvali dovesti u neugodnu situaciju - rekao je Milanović o svom neodlasku u BiH zbog, kako je rekao, sigurnosnih razloga.

Sukobio se i s novinarom Al Jazeere rekavši da neobjektivno izvještavaju jer imaju probošnjački stav. Na stavove da je loša poruka da hrvatski predsjednik ne dolazi u BiH, Milanović je rekao da je mogao doći, ali da bi to uključivalo nevjerovatne sigurnosne mjere.

- To bi ogadilo doživljaj i Hrvatima. Do toga ne bi došlo da se u unitarističkom Sarajevu na Baščaršiji nije uskovitlala jedna toksična prašina da sam ja nešto rekao. Ne, rekao sam da nisu svi zločini isti, isto kao i u slučaju Aleksandre Zec - kazao je on.

Pitali su ga i o HDZ-ovom Draganu Čoviću.

- Čović je najveći problem. Kad on ode, Hrvati u BiH će biti kao Švicarci - rekao je Milanović, dodavši da je uvijek imao problem s Čovićevim HDZ-om, "jer je uvijek bio zagrebačka filijala".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.