open-navfaktor-logo
search
Predsjednik
Milatović: Stav Crne Gore o genocidu u Srebrenici je jasan, Vladu treba pitati je li promijenila mišljenje
AUTOR: Fena
23.04.2024. u 16:44
get url
text
Jakov Milatović
Jakov Milatović
Crnogorski predsjednik Jakov Milatović rekao je u utorak da je na crnogorskoj Vladi odluka hoće li ili ne susponzorirati rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici.
Milatović je na Cetinju, nakon susreta sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar, rekao da Crna Gora o pitanju genocida o Srebrenici ima jasno stajalište.
- Je li Vlada promijenila mišljenje u odnosu na državno stajalište, to je pitanje za Vladu - rekao je Milatović.
Crnogorski Parlament je 2021. usvojio rezoluciju o Srebrenici kojom se između ostalog "najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici", te zabranjuje "javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici", a 11. jul proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.
Prošle sedmice 75 crnogorskih nevladinih udruženja i 65 pojedinaca predali su inicijativu Vladi da Crna Gora sponzorira rezoluciju UN-a o sjećanju na genocid u Srebrenici, no Vlada premijera Milojka Spajića još uvijek se nije izjasnila o toj inicijativi.
Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar rekla je da pitanje Srebrenice nije lako, ali svi znaju da postoje sudske odluke koje su genocid označile kao genocid, te da tu nema nikakve rasprave i ne smije je biti, prenosi Hina.
- Slovenija je odlučila kosponzorirati rezoluciju, jer se radi o tome kakvu poruku prenosimo generacijama koje dolaze iza nas. To je teška za stvar, ali treba priznati šta smo uradili u prošlosti, da bismo išli u budućnost. To je moja iskrena poruka ljudima u Crnoj Gori - rekla je Pirc Musar.
Nacrt rezolucije kojom se poziva da se 11. srpnja proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predstavljen je nedavno u sjedištu UN u New York-u.
Kako su tada prenijeli mediji, tekst rezolucije predstavili su Njemačka, Ruanda i BiH, a bili su prisutni predstavnici 17 zemalja kosponzora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.