open-navfaktor-logo
search
Šjogu u posjeti
Ministar odbrane Rusije u Beogradu: Vučić mu ponudio rakiju, Vulin zabrinut "zbog napada na RS"
Saradnja Srbije i Rusije na najvišem je historijskom nivou, ocijenio je u ponedjeljak srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin u razgovoru s ruskim kolegom Sergejom Šojguom, koji boravi u službenoj posjeti Beogradu gdje se neformalno susreo i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
17.02.2020. u 19:00
get url
text
Beograd: Vulin dočekao Šjogua
Beograd: Vulin dočekao Šjogua

Osobni odnosi dvojice predsjednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Vladimira Putina i Aleksandra Vučića "pridonijeli su da saradnja dviju države bude na najvišoj historijskoj razini", rekao je Vulin i dodao da je "predsjednik Vučić jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji", saopćilo je srbijansko Ministarstvo odbrane poslije sastanka delegacija dvije države.

Vulin i Šojgu razgovarali su "o saradnji na području odbrane koja ima uzlazni trend" i "istaknuli zajedničko opredjeljenje da suradnja dvije zemalje u narednom periodu bude dodatno unaprjeđena".

- Srbija visoko cijeni to što Ruska Federacija nije priznala takozvanu državu Kosovo - istaknuo je Vulin i zahvalio Rusiji "na principijelnoj i dosljednoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njezinih nacionalnih interesa" prenosi Hina.

Vulin je naglasio da Beograd nikad neće zaboraviti 2015. godinu "kada je na molbu predsjednika Vučića predsjednik Putin odlučio da Rusija uloži veto na sjednici Vijeća sigurnosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je spriječila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod", navedeno je u saopćenju srbijanskog ministarstva.

Istaknuvši da "Srbija želi snažnu i jaku vojsku jer je ona jamac stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja", Vulin je Šojguu zahvalio "na vojnotehničkoj pomoći koju Rusija pruža Vojsci Srbije".

On je "izrazio zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori", kao i "zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Daytonskog sporazuma", te "posebno ukazao na to da je nedopustivo formiranje vojske Kosova, njezino naoružavanje i jačanje".

- Posebno brine izostanak reakcije Evropske unije, NATO-a i svih koji jamče provođenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN (na Kosovu) - rekao je Vulin.

Šojgu je izrazio zadovoljstvo stupnjem razvijenosti suradnje dvije država u oblasti odbrane, a kao najbolji pokazatelj naveo je šest zajedničkih vježbi dvije vojske kojima je "prikazana visoka razina profesionalizma i vrhunska obučenost svih sudionika", a "demonstrirani su prijateljski odnosi na terenu".

Šojgu je pozvao Vulina da u junu ove godine sudjeluju na sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju.

Ruskom ministru danas je na Univerzitetu obrane u Beogradu uručen počasni doktorat, uz ocjenu da je "dao veliki doprinos suradnji u vojno-obrazovnoj sferi između Rusije i Srbije".

Šojgu je ukazao na "historijsko prijateljstvo i zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u više ratova u prošlosti" i najavio da će na tradicionalnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi, u povodu 75. godina godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, učestvovati i srpski vojnici.

- Srbija podržava Rusiju i u naporima da se spriječe pokušaji falsificiranja, revidiranja povijesti i rehabilitiranja fašizma - naglasio je Šojgu.

Vulin je na ceremoniji dodjele počasnog doktorata ocijenio kako je "u vremenu kada u politici dominiraju interesi, Sergej Šojgu veliki i istinski prijatelj Srbije".

S ruskim ministrom sastao se danas i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a na svojoj službenoj Facebook stranici objavio je fotografije na kojima je u neformalnom razgovoru s Šojguom. Agencija Tanjug objavila je da je Vučić za Šojgua "priredio ručak".

- Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu - naveo je Vučić, a fotografije su postavljene i na službenoj internet stranici predsjednika Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.