open-navfaktor-logo
search
Jugoistočna Evropa
Na marginama ministarskog sastanka OSCE-a u Skoplju: Potpisana zajednička izjava o borbi protiv korupcije u regiji
Šefovi diplomatija pet zemalja Jugoistočne Evrope, na marginama 30. ministarskog sastanka Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) potpisali su zajedničku izjavu o borbi protiv korupcije u regiji, javlja Anadolija.
30.11.2023. u 18:36
get url
text

Deklaraciju su potpisali Bujar Osmani, predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, zajedno sa albanskim kolegom Iglijem Hasanijem, kao i ministrima vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem i Crne Gore Filipom Ivanovićem.

Ministar Osmani je kazao da je donošenje zajedničke izjave organizovano u saradnji sa OSCE-ovim Odjelom za transnacionalne prijetnje i Uredom za koordinaciju ekonomskih i ekoloških aktivnosti OSCE-a.

Osmani je rekao da je kao predsjedavajući OSCE-a borbu protiv korupcije postavio kao "prioritet broj jedan" za region Jugoistočne Evrope, uz pomirenje i izgradnju povjerenja.

- To je zajednički izazov s kojim se suočavamo, problem oko kojeg se zapravo možemo okupiti i zajedno riješiti. To je bila svrha događaja i drago mi je što je više od 70 stručnjaka iz regiona, uz državne zvaničnike i međunarodne partnere, razgovaralo o putu naprijed u nastojanjima da se iskorijeni korupcija s posebnim fokusom na povrat imovine - rekao je Osmani.

Albanski ministar Hasani je rekao da je regionu potrebna politička volja za borbu protiv korupcije, istakavši da "za ovim stolom postoji politička volja".

- Za Albaniju je borba protiv korupcije i promocija dobrog upravljanja prioritet na domaćem, ali i na međunarodnom planu. Zapravo, to nam je bio prioritet čak i tokom našeg predsjedavanja (OSCE-om) 2020. godine - rekao je Hasani.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović istakao je neophodnost preduzimanja konkretnih koraka u cilju jačanja regionalne saradnje u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dodajući da je upravo na to usmjereno potpisivanje zajedničke izjave.

On je izrazio jasnu posvećenost Crne Gore borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je suštinski preduvjet za poboljšanje kvaliteta života svih građana zemalja Zapadnog Balkana. To je i kritična odrednica za ocjenu napretka zemalja koje teže ka EU-u - rekao je Ivanović.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković rekao je da je korupcija jedan od glavnih razloga zašto ljudi odlaze iz zemalja regiona, te dodao da je korupcija i transnacionalni problem.

- Bosna i Hercegovina ne stoji kao pasivni posmatrač, već kao aktivni učesnik u borbi protiv korupcije - rekao je Konaković.

Šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić rekao je da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ne može postojati bez sveobuhvatnog i koordinisanog djelovanja, kao ni bez međunarodne saradnje.

- OSCE mora da pomogne da zemlje unaprede svoje kapacitete. Kapacitete za prevenciju, borbu, istragu i krivično gonjenje. Podrazumeva se da moramo održavati međunarodnu saradnju i razmenu informacija, stručnosti i najboljih praksi - rekao je Dačić.

Predsjedništvo Sjeverne Makedonije sa OSCE-om je 31. oktobra ove godine organizovalo regionalnu konferenciju o borbi protiv korupcije, pranja novca i olakšavanju napora u povratu imovine u Jugoistočnoj Evropi.

Tokom konferencije, predstavnici zemalja učesnica ovog regiona u OSCE-u odobrili su zajedničku izjavu o borbi protiv korupcije kroz povrat imovine i korišćenje digitalizacije, koja je finalizovana danas u Skoplju zvaničnim potpisivanjem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.