open-navfaktor-logo
search
Izbjegli kontrolu
Načelnik policije ilegalno iz BiH ušao u Hrvatsku sa kutijom u rukama, kako je to objasnio
Načelnik Granične policije Gruda Matko Klarić i njegov pomoćnik Marko Čuvalo prešli su hrvatsku granicu u policijskim uniformama van graničnog prijelaza, kroz šumu i dalje makadamskim putem na kojem je zatvoren ulaz u Hrvatsku, a u Hrvatsku su unijeli kartonsku kutiju nepoznatog sadržaja mimo graničnog prijelaza čime su izbjegli graničnu kontrolu.
01.11.2021. u 18:15
get url
text

Njih je snimila mobilna kamera za nadzor državne granice.

Navodi se to u dopisu koji je poslao Sindikata policijskih službenika gdje traže očitovanje od načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića a koji, kako su naveli, nije odgovarao na njihove upite o tajnoj snimci kamere za nadzor državne granice na kojoj su snimljeni uposlenici u ilegalnom prelasku državne granice a kojima je Pavličević nadređeni.

Kako piše Index, Pavličeviću su ranije iz Sindikata uputili dopis vezan za Izvještaj Službe za unutrašnju kontrolu MUP-a od 20. novembra 2020. u kojem je nepobitno utvrđeno da su uposlenici Stanice granične policije Gruda, načelnik Klarić i njegov pomoćnik Čuvalo, prešli državnu granicu u policijskim uniformama mimo graničnog prijelaza.

- Provjerama Službe za unutrašnju kontrolu MUP-a nije bilo moguće utvrditi sadržaj koji je načelnik Matko Klarić nosio u kartonskoj kutiji, dok se prema njihovoj izjavi u njoj nalazila "plastična ambalaža od toplih napitaka konzumiranih tokom sastanka sa policijskim službenicima iz Trebinja (BiH)", pa je slijedom toga navod iz anonimnog podneska od strane Službe za unutrašnju kontrolu MUP-a ocijenjen nepotvrđenim. Međutim, sasvim je neživotno i zaista smiješno da je takav navod načelnika i njegovog pomoćnika uvažen - poručuju iz Sindikata. 

Kažu kako se iz toga može zaključiti da svaki građanin, a naročito policajac u policijskoj uniformi, može prelaziti državnu granicu gdje mu je volja i prenositi stvari preko državne granice na identičan način izbjegavajući time graničnu kontrolu, ali pod uvjetom da ih sakrije u kartonsku kutiju i zasigurno nakon toga neće biti procesuiran.

- Ne trebamo Vam posebno naglašavati da su policijski službenici, osobito rukovodeći, dužni poznavati zakonske propise i pridržavati ih se, kao i svaki građanin, pa samim tim bili su dužni znati način i mjesto prelaska državne granice te na koji način određene stvari mogu unositi u Republiku Hrvatsku i iznositi izvan nje, a to zasigurno nije mjesto na kojem su to učinili - poručuju iz Sindikata policijskih službenika načelniku PU dubrovačko-neretvanske Pavličeviću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.