open-navfaktor-logo
search
Teško je prognozirati
Najneizvjesniji parlamentarni izbori u Crnoj Gori: Bošnjaci, Albanci i Hrvati opet bi mogli imati presudnu ulogu
Ova godina za Crnu Goru je jedna od presudnih nakon obnove nezavisnosti.
08.06.2023. u 12:11
get url
text

Predsjednički i parlamentarni izbori u samo tri mjeseca u kombinaciji sa vrlo dinamičnim promjenama na političkoj sceni, posebno u pojedinim strankama, raspad prosrpskog Demokratskog fronta, kao i dogovor starog i novog predsjednika pokazuju da crnogorska politika ulazi u novu fazu.

U svemu tome Bošnjaci, Albanci i Hrvati opet bi mogli imati presudnu ulogu u evropskom putu Crne Gore koji je od 2020. godine u zastoju.

Glavna borba, prema istraživanjima, će se voditi između Pokreta "Evropa sad" i koalicije "Zajedno! za budućnost koja ti pripada", na čelu sa Danijelom Živkovićem, nasljednikom Mila Đukanovića.

- Kad su u pitanju parlamentarni izbori, vrlo je teško prognozirati, jer ovo su najneizvjesniji izbori u Crnoj Gori, jer uopće se ne zna ko će kako proći i ko bi s kim mogao da formira koaliciju. Najveći problem su u principu liste za koje se ne zna hoće li preći cenzus. Od toga zavisi dalja raspodjela mandata. Po nekim procjenama, postoji mogućnost da se oko 30.000 glasova prospe na liste koje neće prijeći cenzus - kazao je za Anadoliju Nikola Zirojević, portparol Socijaldemokrata.

On ističe da koalicija “Zajedno! za budućnost koja ti pripada", koju čine Socijaldemokrate, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca, prema anketama ima podršku 20 do 25 posto birača. Međutim, sve zavisi kakav će biti finiš kampanje, odziv birača i koliko će baza uspjeti da kontaktira birače.

Pokret Evropa sad ima ozbiljan unutrašnji problem

Među prvih dvadesetak imena, sedam ili osam je bošnjačkih što uz albanska imena pokazuje heterogenost liste.

- 'Evropa sad' ima sličnu podršku kao u prvom krugu predsjedničkih izbora sa otvorenom mogućnošću da je blago uvećaju. Prema anketama, imaju podršku oko 30 posto birača. Ne smijemo zaboraviti da Pokret Evropa sad (PES) ima ozbiljan unutrašnji problem koji prijeti podjelom nakon izbora zbog rivalstva Milojka Spajića i Jakova Milatovića. Demokratski front više ne postoji. Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija su formirali koaliciju pod nazivom 'Za budućnost Crne Gore'.

Za njih nisu predviđanja optimistična i kreću se između 13 i 14 posto. Oni su se opet okrenuli ekstremnoj ideologiji kroz koju se zalažu za promjenu simbola, himne, zastave, povlačenje priznanja Kosova. Demokrate i Građanski pokret Ura, koalicija Alekse Bečića i Dritana Abazovića, ne stoji dobro i može očekivati osam do 10 posto glasova. Bošnjačka stranka je dosta stabilna. Ima podršku od četiri do pet posto birača, što znači da mogu očekivati jednog zastupnika više. Očekuje se prolazak i dva albanska zastupnika i povratak Hrvatske građanske inicijative. Upitan je cenzus za SDP. Po mom mišljenju, SDP i SNP imaju više šanse da ne pređu cenzus nego da pređu. Cenzus teško mogu da pređu još neke manje koalicije i liste građanskog i prosrpskog usmjerenja - tvrdi Zirojević.

Bošnjačka stranka iz izbora u izbore i na lokalnom i na državnom nivou bilježi sve veću podršku. Trenutno ima tri zastupnika u Skupštini Crne Gore, a s obzirom na okolnosti mogla bi povećati svoje učešće u parlamentu.

- Prvo i najvažnije, vanredni parlamentarni izbori 11. juna konačno će, nakon više odlaganja, vratiti u ruke naših građana kao jedinih koji na to imaju pravo - odluku o tome kakvu Crnu Goru hoće u budućem periodu, kakvu vlast priželjkuju i koga žele kao svoje predstavnike na mjestima odlučivanja. Jasno je da je stabilna, građanska i evropska Vlada nasušna potreba Crne Gore, jer građani i naš evropski put ne smiju biti ničiji taoci, a posebno ne pojedinih nerealnih političkih ambicija. Bošnjačka stranka izlazi samostalno na izbore, kao što to radi već 14 godina. Jasno je da takav nastup na izborima mogu sebi da priušte samo stranke koje su sigurne u ispravnost svoje politike - kazao je za Anadoliju Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke i nosilac liste za izbore.

On ističe zadovoljstvo što su se političari iz drugih partija opredijelili da, umjesto podizanja nacionalnih tenzija, pređu na ekonomske teme koje se tiču boljeg životnog standarda građana.

- Vrijeme je da prestanemo da pričamo o onome što nas razdvaja i da počnemo da radimo na onome što nas spaja. Bošnjačka stranka se raduje svakoj dobroj ideji i biće podrška svakom ekonomskom i privrednom projektu koji donosi stabilan ekonomski i privredni rast države i boljitak našim građanima, uz insistiranje na tome da za nas istinski boljitak znači – ravnomjeran regionalni razvoj Crne Gore, odnosno da prosječna zarada jednako raste u svim gradovima Crne Gore.

O napretku Crne Gore moći ćemo da govorimo čista srca tek onda kada jednako budu napredovali sjever i jug, kada država bude pomagala privrednike i investitore, prema tome kakve su njihove ideje, a ne kome su politički bliski, kada suzbijemo diskriminaciju po bilo kom osnovu, a ne da imamo selektivno poštovanje ljudskih prava i sloboda naših građana - poručio je Ibrahimović.

Bošnjačka stranka očekuje najbolji rezultat od osnivanja

On je stava da će Bošnjačka stranka 11. juna ostvariti najbolji izborni rezultat od svog osnivanja, jer su jedina stranka iz aktuelnog parlamentarnog saziva koja u kontinuitetu bilježi trend rasta.

- Ta podrška se upečatljivo povećava tokom ove izborne kampanje, jer su naši skupovi posjećeniji nego ikad, što nas posebno raduje, ali nas i dodatno obavezuje, jer nam se uključuju novi članovi i simpatizeri. Ono što posebno ulijeva optimizam jeste veliki broj mladih ljudi koji su iskazali želju da učestvuju u našoj izbornoj kampanji. Zato sa sigurnošću tvrdim – na ovim izborima osvojit ćemo više mandata nego do sada i bićemo nezaobilazan faktor za formiranje evropske, građanske i stabilne Vlade koja je Crnoj Gori prijeko potrebna. Izvjesno je da će ovi izbori dovesti do ukrupnjavanja političke scene Crne Gore, time će biti krupnija i politička odgovornost svih nas koji budemo ostvarili parlamentarni status - smatra Ibrahimović.

Učešće Bošnjačke stranke u vlasti značajno se smanjilo nakon zadnjih lokalnih izbora, zbog čega se postavlja opravdano pitanje da li će to utjecati na rezultat na državnom nivou.

- Praksa je pokazala da se neučešće Bošnjačke stranke u vlasti, bilo na lokalnom ili državnom nivou, negativno odražava na status i položaj Bošnjaka. Pokazalo se i potvrdilo da je Bošnjačka stranka, kao autentični predstavnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, jedini siguran oslonac za Bošnjake. Najveći problem u Crnoj Gori danas je otvaranje novih radnih mjesta i suzbijanje siromaštva.

Ta boljka posebno je prisutna na sjeveru države, zbog čega ćemo i u narednom periodu kao neizostavni konstituent buduće Vlade biti posvećeni privlačenju investicija i borbi za podizanje kvaliteta života, posebno u tom dijelu Crne Gore. Svakim danom se sve više i više se prepoznaje ispravnost takve naše politike i zato ćemo biti nezaobilazni činilac formiranja nove proevropske Vlade Crne Gore, a više evropskih standarda znači više radnih mjesta, veći kvalitet života i više poštovanja ljudskih prava - ističe Ibrahimović.

Crnoj Gori je potrebna stabilna Vlada koja će zaokružiti projekat evropske, građanske, sekularne države u kojoj će svi imati jednaka prava.

- Dolaze bolja vremena za Crnu Goru, za sve građane, Bošnjačka stranka će ostvariti najbolji rezultat do sada, jer nema prosperitetne i jake Crne Gore bez jake Bošnjačke stranke i bez Bošnjaka, ravnopravnih u njoj. Bošnjački narod je sazrio i svuda čujemo istu poruku – jedno smo, i hvala Bošnjacima što smo to napokon i shvatili. Ova kampanja pokazuje da se bošnjački narod pokrenuo, a kad se bošnjački narod pokrene, onda će sigurno biti dobro ne samo Bošnjacima, nego svima u Crnoj Gori. Crnoj Gori je potrebna stabilna Vlada koja će zaokružiti projekat evropske, građanske, sekularne države u kojoj će svi imati ista prava. Jasno je da takvu Vladu nije moguće formirati bez Bošnjačke stranke - zaključuje Ibrahimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.