open-navfaktor-logo
search
Srbijanski mediji tvrde
Nakon Kolindinog "čoko skandala" na hrvatskim policama 400.000 "srpskih čokolada" manje
Ukupan uvoz čokolada u Hrvatsku iz Srbije smanjen je sa 1,8 na 1,4 miliona eura, dakle za punih 400.000 eura.
14.09.2019. u 09:04
get url
text

Uskoro će pune tri godine od "čoko skandala" u Hrvatskoj kada se ova susjedna zemlja, slobodno možemo reći digla na noge, jer je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dubrovačkoj djeci dijelila srpske slatkiše. Zvanična statistika pokazuje koliko se u Hrvatskoj danas manje pojede čokolada proizvedenih u Srbiji, odnosno za koliko je smanjen izvoz čokolade iz Srbije u Hrvatsku od 2016. godine, piše Blic. 

Trgovina ovim slatkim proizvodom između Srbije i Hrvatske doživjela je promjene koje nisu uobičajene za stabilna tržišta i robu za kojom je tražnja gotovo uvijek ujednačena, sa minimalnim oscilacijama.

Ukupan uvoz čokolada u Hrvatsku iz Srbije smanjen je sa 1,8 na 1,4 miliona eura, dakle za punih 400.000 eura. Ako uzmemo da jedan čokoladni proizvod u prosjeku košta jedan euro, računica pokazuje da je kroz tri godine smanjen uvoz za 400.000 komada. Godišnje to je 133.000 čokolada manje.

I tu nije kraj. Statistika koju Srbija dostavlja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a koja se gotovo podudara sa hrvatskim zvaničnim podacima o razmjeni dvije zemalje, pokazuje i da je izvoz čokoladnih proizvoda iz Hrvatske u Srbiju istovremeno povećan sa 19,8 na 24,4 miliona eura, tvrdi se u tekstu koji je objavio Blic.

Inače, ukupan izvoz čokolada iz Srbije u Hrvatsku u periodu od 2007. do 2018. iznosio je 25,9 miliona eura, dok je u Hrvatsku iz Srbije uvezeno ukupno 25,6 miliona eura.

Sve je počelo kada je Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Dubrovnik povodom Dana dubrovačkih veterana prilikom čega se, između ostalog, srela s djecom iz dubrovačkog vrtića. Jedan ogorčen roditelj se javio Dubrovačkom dnevniku i izjavio kako je njegovo dijete u vrtiću od predsjednice dobilo na poklon čokoladu proizvedenu u Srbiji.

Vrlo brzo stigao je odgovor i iz kancelarije hrvatske predsjednice gdje su rekli da oni ne nabavljaju pakete i da je ovaj dubrovački pakovan u Vukovaru: "Spomenutim prigodnim paketom upotpunjena je košara puna hrvatskih proizvoda, što je rezultiralo da se među tristotinak proizvoda našlo i nekoliko 'spornih'".

Kolinda Grabar-Kitarović brzo je potom izjavila da nije lično provjeravala sadržaj korpe i da je neugodno iznenađena da je podijelila čokoladice srpskog proizvođača.

- Hrvatska predsjednica mora da propagira hrvatske proizvode, i to se više neće dogoditi. Uputit ćemo roditeljima koji su dobili te čokoladice izvinjenje i poslat ćemo im hrvatske proizvode - rekla je Grabar-Kitarović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.