open-navfaktor-logo
search
Švedski diplomata
Nakon završetka mandata u BiH: Wigemark preuzeo dužnost šefa Misije EULEX Kosovo
Wigemarkov mandat traje do 14. juna 2020. godine, a naslijedio je ambasadorku Alexandru Papadopoulou, grčku diplomatkinju koja je svoj mandat na čelu EULEX-a završila prošlog jula
23.01.2020. u 16:08
get url
text

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark preuzeo je danas dužnost novog šefa Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEX), saopćeno je iz te Misije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Wigemarkov mandat traje do 14. juna 2020. godine, a naslijedio je ambasadorku Alexandru Papadopoulou, grčku diplomatkinju koja je svoj mandat na čelu EULEX-a završila prošlog jula.

-Radujem se ovom novom i izazovnom zadatku. Zalagat ću se da EULEX ostane pouzdan partner svojim kosovskim partnerima i prijateljima, koji našim dugogodišnjim partnerima u oblasti vladavine prava pruža opipljivu, pravovremenu i korisnu pomoć, kako bi postali još jači i sposobniji da nastave svoj evropski put- kazao je Wigemark, saopćeno je iz EULEX-a.

Lars-Gunnar Wigemark je švedski diplomata. On je služio kao šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i kao specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini do mjeseca avgusta 2019. godine. Prije toga je bio ambasador EU za Pakistan.

Kao novi šef Misije EULEX Kosovo, Wigemark će predvoditi podršku Misije relevantnim institucijama vladavine prava na Kosovu na njihovom putu ka većoj efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, bez političkog uplitanja i u potpunosti u skladu sa najboljim praksama EU.

Lars-Gunnar Wigemark danas je imao priliku da se sastane sa ambasadorima zemalja članica EU na redovnom sastanku šefova misija EU, kojem predsjedava specijalna predstavnica EU, a održat će i niz sastanaka sa kosovskim i međunarodnim visokim zvaničnicima i EULEX-ovim partnerima u institucijama vladavine prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.