open-navfaktor-logo
search
Izgubio mu se trag u aprilu 2018. u Švicarskoj
Njemački milijarder proglašen mrtvim nakon što je nestao na skijanju, navodno sada živi u Moskvi sa ljubavnicom
Biznismen je posljednji put viđen kako se u jutarnjim satima sam penje na planinu u skijaškom liftu
AUTOR: Faktor/Daily Mail
17.04.2024. u 21:12
get url
text
Karl-Erivan Haub i njegova ljubavnica Veronika Ermilova
Karl-Erivan Haub i njegova ljubavnica Veronika Ermilova
Njemački milijarder, koji je prije šest godina nestao pod misterioznim okolnostima ispod švicarskog vrha Matterhorn, navodno živi sa ljubavnicom u Moskvi, tvrdi istraga.
Njemačko-američki tajkun Karl-Erivan Haub, tada 58, trenirao je za skijašku trku kada je nestao u aprilu 2018. u Švicarskoj, piše Daily Mail.
- Biznismen je posljednji put viđen kako se penje na planinu u liftu jednog jutra sam - nešto je što je njegov trener rekao da je čudno za čovjeka koji je obično bio veoma svjestan sigurnosti i dobro pripremljen - i nikada se nije vratio u svoj hotel.
Bogatstvo procijenjeno na 5,2 milijardi funti
Vlasti su pokrenule šestodnevnu potragu u kojoj su pet helikoptera i timovi alpinističkih spasilaca preplavili područje, ali njegovo tijelo nikada nije pronađeno.
Hauba, bivšeg generalnog direktora i suvlasnika njemačkog supermarketa i maloprodajnog giganta Tengelman Grup, sud u Kelnu proglasio je mrtvim tri godine kasnije, a za sobom je ostavio ženu, dvoje djece i kompaniju od oko 75.000 zaposlenih.
Njegov mlađi brat Christian se zakleo u sudnici 2021. da nema naznaka da je alpinista, čije je bogatstvo procijenjeno na 5,2 milijardi funti, ostao živ.
Ali sada velika istraga, koju vodi njemačka televizija RTL, tvrdi da je Haub identifikovan u Moskvi i vjeruje da je tajkun tamo sa mnogo mlađom ljubavnicom po imenu Veronika Ermilova.
Brat nestalog tajkuna je sada pod istragom tužilaštva u Kelnu zbog sumnje da je davao lažne izjave pod zakletvom, prenio je RTL.
Christian je preuzeo kontrolu nad kompanijom nakon nestanka njegovog brata i tvrdio je da je angažovao službu sigurnosti da istraži "glasine" da je još uvijek živ.
Njegov advokat Mark Binz rekao je njemačkom listu Die Zeit da "naravno da nema ništa od optužbe".
Haub, koji bi sada imao 64 godine, navodno je nazvao Veroniku telefon 13 puta u tri dana prije nego što je nestao 2018. godine, prema istrazi RTL-a i medija Stern.
Pozivi su bili značajni, jedan je trajao više od sat vremena, što je dovelo do sumnje da je planirao da lažira svoju smrt uz pomoć Moskve i Veronike.
Istraga je pokazala da je Veronika (44) vodila "neupadljivu" agenciju za događaje u Sankt Peterburgu, koja je organizovala izlete na skijanje, planinarenje i penjanje za entuzijaste na otvorenom, ali se ona također sumnjiči da je povezana sa ruskom službom sigurnosti FSB.
Ona je sada navedena na LinkedInu kao direktor marketinga u kompaniji za putovanja.
Tengelmanova istraga je kasnije otkrila da je Haubov život bio blisko isprepleten sa zagonetnom Veronikom, za koju se vjeruje da je dvadesetak godina mlađa od Hauba i koja je opisana kao "vitka, atletska žena smeđe kose do ramena, tamnih očiju i otvorenog osmijeha''.
Istražitelji su sugerisali da bi ona "možda mogla da radi za rusku domaću tajnu službu FSB", ali su istakli da se to "ne može dokazati".
- Međutim, ono što se može dokazati je da je ona uvijek bila na istim mjestima u isto vrijeme kao i Karl-Erivan Haub - navodi se u izvještaju.
- U julu 2008. oboje su bili u Moskvi i Sočiju na nekoliko dana. U maju 2009. oboje su putovali istim noćnim vozom iz Moskve za Sankt Peterburg, u odvojenim kupeima. Putovanja su rezervisana u isto vrijeme i od iste osobe. I ono što je još čudno - Veronika je došla u Moskvu dan ranije samo da bi se vratila vozom kući.
Novinarka RTL-a Liv von Boetticher spekulisala je da je Haubov nestanak u Švicarskoj i navodna pojavljivanja u Rusiji možda rezultat sumnjivih poslovnih odnosa.
- Poznato je da je Haub poslovao sa sumnjivim ljudima u ruskoj ekonomiji - tvrdi Boetticher.
Osim što je nazvao Veroniku, Haub je također nazvao ruskog bankara Andreya Suzdaltseva u Rusiji i Ženevi neposredno prije njegove navodne smrti, tvrde u istrazi RTL-a i Sterna.
Još jedan od Haubovih ruskih poslovnih partnera bio je ozloglašeni prevarant Sergey Grishin - poznat kao "Oligarh sa licem sa ožiljkom".
Prodao vilu princu Haryju i Meghan Markle
Grishin je dospio na naslovne strane u Velikoj Britaniji i SAD-u nakon što je 2020. prodao svoju kuću od 14,7 miliona dolara u Montecito u Californiji nikom drugom do princu Haryju i Meghan Markle.
Njegov nadimak "Lice sa ožiljkom" potje od njegovog vlasništva nad drugom kalifornijskom vilom u kojoj je snimljen istoimeni film Al Paćino iz 1983. godine.
Navodi se da je Grishin umro od duge bolesti prošle godine, iako nema dokaza o njegovoj sahrani.
Novinar RTL-a također je spekulisao u intervjuu za Die Welt da je Haub možda zaista radio za Ruse.
- Mogao je da radi kao neka vrsta utjecajnog agenta za Rusiju u Njemačkoj... Ne radi se o agentu kao što je James Bond, već o utjecaju na politiku i ekonomiju. Njegov nestanak je došao u vrijeme kada je Tengelman bio prilično loš i širio se u Rusiju. Sigurna sam da to nije bila nesreća na skijanju, već namješteno bjekstvo - kazali su novinari.
Tačna metoda koju je Haub koristio da bi izveo svoje navodno bjekstvo nije poznata.
Neki vjeruju da je skijao kroz Alpe i spustio se u Italiju, ali nema traga gdje se nalazio nakon što je krenuo na solo turneju skijanja u aprilu 2018. godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.