open-navfaktor-logo
search
Slovenija
Noć na Krasu gdje bjesne požari nešto mirnija, danas na terenu 1.500 vatrogasaca
Noć na Krasu u Sloveniji gdje su proteklih dana bjesnili požari bila je nešto mirnija, a danas će na terenu biti 1.500 vatrogasaca. Istovremeno, nadležni upozoravaju na oprez zbog predviđene oluje.
24.07.2022. u 10:08
get url
text

Vatrogasci su noć proveli na Goriškom kršu, gdje već nekoliko dana bukti požar velikih razmjera, gaseći pojedina žarišta te zalijevanje i čišćenje rubova požarišta. Oko četiri sata rano jutros, front sa kišom prošao je područjem, ali nije izazvao veće promjene na terenu.

Kako je rekao predstavnik za intervencije Robert Okorn, noć je bila mirnija od prethodne, fokusirani su uglavnom na zapadni dio požara prema selu Lokvica i ispod Kostanjevice na Krasu.

- Kiša nije puno pomogla, jer se sve vrlo brzo suši. Situacija je malo bolja, ali je još uvijek daleko od 100 posto sigurnosti da se vatra više neće širiti - rekao je Okorn.

Na dijelu požarišta je padala kiša koja je malo zaustavila napredovanje, ali u drugom dijelu nije bilo ni kapi vode, dodao je Stanko Močnik, noćni rukovodilac intervencije.

Obilnije padavine očekuju se u utorak.

Posebno su se plašili prognoze da će noću ponovo puhati jače, ali su se, srećom, samo djelimično obistinile.

- Oluja jednostavno nije bila tako intenzivna - objasnio je Okorn.

Na terenu je bilo 1.070 vatrogasaca iz šest vatrogasnih regija, pripadnici Slovenačke vojske, policije, jedinica hitne medicinske pomoći i drugi pripadnici civilne zaštite. Izvršili su i uviđaj na požarištu bespilotnom letjelicom slovenačke vojske.

Ponovo će vršiti protivpožarne rezove i čišćenje oko sela.

Vatrogasne jedinice će danas nastaviti sa aktivnostima na terenu koje će uglavnom biti usmjerene na intenzivno zalijevanje rubova požarišta.

- Stižu nove jedinice, najavljuje se i zračna podrška - rekao je Okorn.

Nadležni su oprezni i pri prognozama zbog najavljenog nevremena.

Prema podacima Uprave za zaštitu i spašavanje, danas se očekuje 1.500 vatrogasaca iz cijele zemlje koji će se ugasiti požarom, a za gašenje će koristiti i pomoć iz zraka helikopterima i vojnim avionima.

Na terenu će biti i volonteri koji će, uz koordinaciju Šumarskog instituta, vršiti protupožarnu sječu i čišćenje oko sela, čime žele spriječiti preskakanje požara ili zaštititi objekte. Za sada nije bilo veće štete na objektima, samo je izgorjela vikendica između Renča i Trstelja.

U subotu je 1.071 vatrogasac i oko 300 pripadnika ostalih službi, uz dosad najjaču pomoć iz zraka, uspjeli donekle smiriti situaciju. Najveći broj intervencija obavljen je u subotu na području Opatje Selo-Temnica-Miren i Železna vrata-Trstelj, objavila je Uprava za zaštitu i spašavanje na Tviteru.

U subotu su u Sloveniju doletjela i dva aviona Spartan iz Rumunije, koji se nalaze na aerodromu u Brnu. Oni će se koristiti kada uslovi dozvole. Sigurnosni zahtjev za gašenje požara takvim zrakoplovom je sigurnosni koridor od 500 metara, na kojem ne smije biti ljudi ili opreme. Procjenjuju da bi se ova vrsta gašenja mogla koristiti za nove požare, odnosno gdje bi vatra preskočila i zalila se vodom iz aviona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.