open-navfaktor-logo
search
Igrokaz u Beogradu
Odanost i skandal u režiji Kremlja: Vučić je nagradio Dačića, Rusi će se šetati Ministarstvom odbrane Srbije kao da su u Moskvi
Nova vlada Srbije još nije formirana, ali je izvjesno da u njoj neće biti Ivice Dačića, predsjednika Socijalističke partije i političkog učenika balkanskog krvnika Slobodana Miloševića. Dačiću, koji je u Vladi Srbije znao biti i predsjednik, pa ministar unutrašnjih poslova (2008-2014), a onda i šef diplomatije (2014-2020), namijenjena je čelna pozicija u Narodnoj skupštini.
22.10.2020. u 07:21
get url
text

Kazna ili nagrada, udaljavanje od Rusije ili ne? Odgovore smo potražili u Beogradu.

VEZANI TEKST - Vučić najavio: Novi izbori do aprila 2022. godine, Dačić novi predsjednik Narodne skupštine

- Kazna nije, naprotiv. Ovo je "zlatni padobran" za SPS i Dačića. Stranka ostaje u vladi, a on dobija jednu od najvažnijih funkcija u državi. Pravo pitanje je ko će Dačića naslijediti na mjestu ministra vanjskih poslova, hoće li ponovo doći neki rusofil kakav je nesumnjivo predsjednik SPS-a. Mora se znati da Dačić nije bio taj ko je kreirao vanjsku politiku Srbije, sve što je radio, bila je sprovedba planova predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – kaže za Faktor Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.

Srbijanski mediji spekulišu da bi iz kadrovske križaljke nove vlade mogao ispasti aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin, nezvanični megafon Vučićeve politike.

Aleksandar Popov: Ne vjerujem da će u Vladi Srbije biti narušen taj značajan "ruski" dio

- Ne vjerujem da će Vulin biti sklonjen. On je uvijek govorio ono što je Vučić mislio. Vulin će ostati u sektoru sigurnosti, kao odan kadar, i što je veoma bitno, proruski čovjek. Ne vjerujem da će u Vladi Srbije biti narušen taj značajan "ruski" dio – ističe Popov.  

Jelena Milić, direktorica Centra za euroatlantske studije iz Beograda, također smatra da je Vučić nagradio Dačića namijenivši mu glavnu ulogu u Narodnoj skupštini.

- U zabludi su oni koji smtraju da je to kazna. Ni najmanje. Srbiju čekaju velike odluke kada su u pitanju euroatlantske integracije i rješavanje Kosova. Zbog toga su neminovne izmjene Ustava Srbije, a to mora proći kroz parlament u kojem će biti predsjednik čovjek odan Vučiću. Dačić može odigrati dobru ulogu. Što se tiče Vulina, njegova pozicija je ojačana dobrim radom Vojske Srbije u ovo doba korone. Možda će on i Nebojša Stefanović zamijeniti mjesta u ministarstvu odbrane, odnosno unutrašnjih poslova. Odluka još nije donesena. Pojedinim izjavama Vulina davao se preveliki značaj u regiji – smatra Milić. 

Jelena Milić: Sada se otvara pitanje šta je sa vojnom neutralnošću Srbije

Pored formiranja nove vlade koju će kao premijerka predvoditi i dalje Ana Brnabić, glavna politička tema u Srbiji je najavljeno otvaranje kancelarije Ministarstva odbrane Rusije u Ministarstvu odbrane Srbije. Postaju li ovim potezom Vučićeve priče o vojnoj neutralnosti Srbije deplasirane?   

- Ovo je veoma loš znak. Nevjerovatno da bilo koja država, pa i Rusija, ima neku svoju ispostavu u nekom od ministarstava Srbije. Još kad je u pitanju sektor sigurnosti i odbrane, to postaje još skandaloznije – mišljenja je Popov.  

Milić naglašava da Rusija na ovaj način želi minimizirati efekte nedavnog sporazuma lidera Srbije i Kosova u Washingtonu pod direktnim pokroviteljstvom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

VEZANI TEKST - Ruski predsjednik ne dolazi u Beograd: Kakvu poruku Putin šalje Vučiću?

- Ovo je jasan znak pritiska Moskve prema Beogradu. Tu vijest prvo je objavio ruski Sputnjik pa tek onda Ministarstvo odbrane Srbije, što je nečuveno, kao i činjenica da je odluku prvo odobrio ruski premijer. Obično zemlja domaćin prva objavi tu vrstu informacije. Ovo sigurno neće dobro odjeknuti na političkom Zapadu. Sada se otvara pitanje šta je sa vojnom neutralnošću Srbije. Prošlog mjeseca Srbija je odustala od vojne vježbe s Rusijom i Bjelorusijom. U opravdanju za otvaranje ruske kancelarije navodi se da je to logična posljedica sve intenzivnije vojno-tehničke saradnje dvije države te potrebe da se sredstva koja je Srbija nabavila u Rusiji na adekvatan način nađu u upotrebi. Mislim da to nije nužno. Istina je da postoji kancelarija NATO-a u Beogradu, ali to je potpuno logično jer ona ima direktnu vezu sa snagama KFOR-a na Kosovu – kaže Milić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.