open-navfaktor-logo
search
Vrhovno tijelo za provjeru
Odbijenice za Larijanija, Ahmadinejada i Jahangirija: Odobrene kandidature šest političara za predsjednika Irana
Kandidati će imati dvije sedmice za predizbornu kampanju
AUTOR: Anadolu Agency
09.06.2024. u 18:22
get url
text
Izbori nakon smrti predsjednika Raisija
Izbori nakon smrti predsjednika Raisija
Vrhovno iransko tijelo za provjeru odobrilo je šest kandidata za predstojeće predsjedničke izbore zakazane za 28. juni, javlja Anadolu.
Među onima čije su kandidature odobrene su bivši predsjednik parlamenta Mohammad Bagher Ghalibaf i bivši nuklearni pregovarač Saeed Jalili, dvije visokoprofilirane konzervativne političke ličnosti.
Odobrene su i kandidature bivših zastupnika Masouda Pezeshkiana, bivšeg ministra Mostafe Pourmohamadije, gradonačelnika Teherana Alireza Zakanija i bivšeg poslanika Amira Hosseina Ghazizadeh Hashemija.
Odbijene su kandidature bivšeg potpredsjednika Eshaqa Jahangirija, bivšeg predsjednika parlamenta Alija Larijanija, kao i bivšeg predsjednika Mahmouda Ahmadinejada.
Spekuliše se da će Ghalibaf, koji je ponovo izabran za predsjednika parlamenta krajem prošlog mjeseca, biti glavna konzervativna figura nakon predsjedničkih debata, jer uživa snažnu podršku poslanika. Među reformistima, Pezeshkian će vjerovatno biti glavni kandidat.
Prijevremeni predsjednički izbori zakazani su za 28. juni nakon smrti Ebrahima Raisija koji je poginuo u padu helikoptera u maju.
Kvalifikovani kandidati sada će imati dvije sedmice za kampanju prije glasanja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.