open-navfaktor-logo
search
Raste nezadovoljstvo
Održan šesti postizborni protest u Beogradu, za danas najavljen masovni skup
Postizborna kriza u Srbiji zbog sumnji opozicije u brojne prijevare i neregularnosti na izborima 17. decembra nastavljena je u subotu šestim prostestom ispred Republičke izborne komisije, a za nedjelju je najavljen novi, masovniji skup, dok se množe zahtjevi za poništavanjem izbora na svim nivoima.
24.12.2023. u 09:41
get url
text

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u izbornoj je noći proglasila apsolutnu pobjedu, a državna izborna komisija (RIK) potvrdila je u ponedjeljak da je SNS osvojio 46,84 posto glasova.

Opoziciona koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" (SPN) osvojila je 23,38 posto. Na izborima paralelno održanim u Beogradu SNS ima oko 38 posto, a SPN oko 35 posto glasova.

Ta koalicija, koja je pozvala na proteste, tvrdi da je volja građana pokradena brojnim zloupotrebama, ponajprije u prijestolnici. Primjedbe su imali i međunarodni posmatrači, ocijenivši da je kampanju za izbore, premda nije bio kandidat, obilježila dominacija Vučića, što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrane medije, dovođenje birača iz Republike Srpske, migraciju glasača, te brojne druge nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uvjetima.

Štrajk glađu, zahtijevajući poništenje izbora, u ponedjeljak je započela jedna od nositeljica liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić, a u međuvremenu joj se pridružilo još nekoliko kolegica i kolega iz opozicije. Tepić od jučer, šestog dana štrajka, zbog zdravstvenog stanja prima infuziju, saopćila je njena partija, Stranka slobode i pravde.

Grupa "Studenti protiv nasilja" zatražila je na sinoćnjem protestu da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pristane na poništenje izbora i ispitivanje svih nepravilnosti, poručivši da će u protivnom od ponedjeljka blokirati Beograd. Studenti su kolege iz drugih gradova i Beograđane pozvali da im se pridruže i poručili im da "ponesu toplu odjeću i hranu".

Državna komisija zasjedala je sinoć u povodu brojnih pritužbi na regularnost izbora, a čelnik tog tijela Vladimir Dimitrijević insistira da RIK nije adresa zahtjevima za poništenje i ponovno raspisivanje izbora u Beogradu.

Odlučeno je da RIK zatraži od MUP-a i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da provjere pozive za glasanje za koje opozicija tvrdi da su upućeni tzv. fantomskim biračima izvan mjesta prebivališta. Opozicija je jučer objavila kako je nasumičnim uvidom u birački materijal gradske izborne komisije utvrdila da je na lokalnim izborima u Beogradu glasalo 30 posto "fantomskih glasača".

Predsjednik Srbije najavio je da će se danas u 11 sati obratiti javnosti, ali u saopćenju nije naveden razlog. Bit će to njegovo prvo direktno službeno postizborno obraćanje u svojstvu šefa države nakon što je u izbornoj noći u sjedištu SNS-a proglasio "apsolutnu pobjedu" liste koja je nosila njegovo ime, prenosi Hina.

Vučić je u maju formalno odstupio s čela SNS-a, ali je u kampanji direktno podržavao listu stranke "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije da stane", uz 45 obraćanja za 44 dana kampanje, najčešće uz direktne prijenose televizija s nacionalnim dosegom koji ga otvoreno, katkad neskriveno navijački, podržavaju.

Vladajući SNS odbacuje navode i optužbe za izbornu krađu i prekrajanje volje građana.

Srbija je 17. decembra glasala na prijevremenim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i općina, uključujući srbijansku prijestolnicu, a SNS je proglasio pobjedu na svim nivoima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.