open-navfaktor-logo
search
Pucano iz vozila u pokretu
Opet haos na Kosovu: Srbi blokirali put nakon ranjavanja dječaka i mladića
U znak protesta zbog oružanog napada na srpskog dječaka i mladića na Kosovu, mještani su blokirali regionalni put Uroševac - Štprce kod Gotovuše, javlja reporter RTS-a.
06.01.2023. u 18:03
get url
text

Okupljeni traže da se otkrije ko je pucao i da se Srbima omogući miran i normalan život u tom dijelu Kosova.

Dječak Stefan Stojanović (11) i njegov rođak Miloš Stojanović (21) ranjeni su u Gotovuši kod Štrpca na Kosovu kada je na njih, kako tvrdi srbijanska Kancelarija za Kosovo, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac.

Kosovska policija saopćila je da je uhapsila muškarca identifikovanog inicijalima M. K., osumnjičenog za ranjavanje dječaka i mladića kod Štrpca.

- Regionalna policija u Uroševcu, poslije istražnih radnji i prikupljanja podataka na terenu, identifikovala je i uhapsila muškarca starog 33 godine - saopćila je kosovska policija, prenosi RTS.

Kosovska policija je još saopćila da su primili informaciju da su "dvije osobe, jedna stara oko 11 godina, a druga oko 31 godinu, ranjene vatrenim oružjem od nepoznate osobe koja se nalazila u putničkom vozilu u pokretu koje je saobraćalo iz Štrpca u pravcu Uroševca".

Dodaje se da su "dvojica povrijeđenih poslata u Centar porodične medicine u Štrpcu radi pružanja medicinske pomoći i nakon ukazane prve pomoći u Štrpcu, ambulantnim kolima su poslati u Gračanicu na daljnje liječenje".

- Prema informacijama kojima raspolažemo, obojica povrijeđenih su van životne opasnosti. Sve radnje preduzela je policija, a potom su policijski istražitelji i kriminalistički tehničari Regionalnog istražnog sektora, po ovlaštenju tužioca, izašli na mjesto događaja i pristupili uviđaju - navodi se u saopćenju Kosovske policije.

Miloš Stojanović, koji je ranjen u ruku, izjavio je da su išli po badnjak.

- Bili smo za Badnjak kao i svake godine, izašli smo na put da se slikamo i poslije slikanja naišao je automobil, ispalio metak, pogođen sam u ruku - rekao je Miloš Stojanović, koji je pogođen u šaku kada je na njega i njegovog rođaka pucano u Gotovuši kod Štrpca.

Jedan od drugova povrijeđenih je prenio da su išli po badnjak i da je, kada su u selu stali da se slikaju, čovjek iz automobila otvorio prozor i pucao na njih.

- Sve se desilo na ulazu u selo. Odmah su pobjegli - kazao je mladić.

Doktor obližnjeg Doma zdravlja Zoran Zrnzević rekao je da je dječak pogođen u predelu nadlaktice i da će morati na daljnje liječenje u Gračanicu jer je metak, kako kaže, najvjerovatnije ostao unutra.

- Drugi momak je dobio metak koji je ostao u ruci, šaka je u pitanju tako da će i on morati na odjeljenje hirurgije - dodao je Zrnzević.

Dvojica Srba su u trenutku napada, kako se navodi, išla pored puta i nosila badnjak kada je napadač na njih otvorio rafalnu paljbu. Srbijanska Kancelarija za Kosovo tvrdi da je, iako je više očevidaca vidjelo registraciju vozila iz kog je pucano, lokalna policija propustila vozilo sa osumnjičenima.

- Zahtijevamo hitnu i odlučnu reakciju međunarodne zajednice, a Kancelarija za Kosovo će porodicama i povrijeđenima pružiti svu neophodnu pomoć - zaključuje se u saopćenju.

Uhapšeni muškarac je sproveden u Uroševac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.