open-navfaktor-logo
search
Predsjednica Kosova
Osmani: Srbija pod Vučićem nastavlja tradiciju falsifikovanja historije
Na Kosovu se danas obilježava godišnjica masakra u Račaku, gdje su 15. januara 1999. godine snage srpske policije ubile 45 kosovskih Albanaca.
15.01.2023. u 15:51
get url
text

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da je u Račaku počinjen jedan od najmonstruoznijih zločina mašinerije Slobodana Miloševića.

Osmani je dodala da je masakr u Račaku natjerao demokratske centre za donošenje odluka da se mobiliziraju kako bi zaštitili narod koji je patio "pod kandžama genocidnog režima".

- Masakrirane bi vjerovatno i drugi put ubila propagandna mašinerija i informativna laž, koju je u to vrijeme vodio sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da bivši šef OESS-ove provjere William Walker nije saopćio istinu. On je tada rekao da iz onoga što je vidio, da ne oklijeva opisati incident kao masakr i zločin protiv čovječnosti. Kao i da je to najtužniji događaj njegovom životu - kazala je Osmani.

Predsjednica Kosova rekla je da institucije Kosova imaju obavezu osigurati pravdu za sve žrtve na cijelom Kosovu.

- Historija svake žrtve je historija samog Kosova - dodala je Osmani i podsjetila da se još uvijek ne zna sudbina više od 1.600 nestalih na Kosovu tokom rata.

- Srbija današnjeg predsjednika Vučića, koji je bio ministar propagande, čuva podatke u tajnosti, što dokazuje da se on nikada nije predomislio, niti da je promijenio namjere – istakla je Osmani i kazala da, kao i tada, i danas u Srbiji postoje velike tendencije falsifikovanja historije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.