open-navfaktor-logo
search
Raspisana potjernica
Osuđen u Zadru: Mladić koji je učestvovao u grupnom silovanju 15-godišnjakinje pobjegao
Mladić koji je nedavno osuđen na sedam godina zatvora za grupno silovanje, nasilje i ucjene nad 15-godišnjakinjom u Zadru u bijegu je, a zadarski Županijski sud je ove sedmice za njim raspisao potjernicu. 
17.08.2022. u 22:20
get url
text

- Svih šest optuženih se branilo sa slobode, a prvooptuženi nije došao na objavu presude. S obzirom na to da mu je izrečena kazna iznad pet godina zatvora, po zakonu mu je obavezno određivanje istražnog zatvora - rekla je Hini sutkinja Sandra Radanović, koja je donijela presudu u tom postupku, a ujedno je i glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

VEZANI TEKST - Šest mladića iz Zadra silovalo 15-godišnjakinju: Svi su krivi, evo koje su kazne dobili

Dodala je kako je prvooptuženi osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina te je doneseno rješenje o određivanju istražnog zatvora koji je obligatoran. 

- Sud je dao nalog policiji da ga dovede u prostorije zatvora u Zadru te smo izdali potjernicu. Policija ga nije pronašla na njegovoj adresi, a kada ga pronađe, bit će priveden - kazala je sutkinja Radanović.

Šesterica mladića iz okolice Zadra 29. jula, su na Županijskom sudu nepravosnažno osuđena zbog višekratnog seksualnog zlostavljanja tada 15-godišnje djevojčice iz njihovog mjesta. Četverici su izrečene zatvorske kazne, dok dvojica neće iza rešetaka.

Prvooptuženi je dobio jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora, drugooptuženi od dvije i po, trećeoptuženi od tri godine, a četvrti od godinu dana zatvora. Petooptuženom maloljetniku izrečeno je tri godine uvjetnog maloljetničkog zatvora, a šestom 100 sati humanitarnog rada.

U vrijeme počinjenja krivičnih djela trojica su bili punoljetni, dvojica mlađi punoljetnici, a dvojica maloljetnici. Početkom suđenja, samo je jedan od njih bio još uvijek maloljetan, a jedan od optuženih u međuvremenu je tragično stradao u saobaćajnoj nesreći.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje teškog krivičnog djela protiv spolne slobode prema posebno ranjivoj žrtvi, više teških krivičnih djela protiv spolne slobode prema bliskoj osobi te dva krivična djela iskorištavanja djece za pornografiju.

Djevojčica je postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja mladića kada joj je bilo 15 godina. Silovanja su ponekad snimali mobitelom te su je ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose.

Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Odbrana je tražila izuzimanje tih snimki kao nezakonitih, no Vrhovni sud je taj zahtjev odbio kao neosnovan.

Diljem Hrvatske bili su organizirani protesti "Pravda za djevojčice" čiji je povod bio puštanje iz istražnog zatvora osumnjičenika za ponovljeno silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.