open-navfaktor-logo
search
Biden najavio potpis
Američki Senat odobrio paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95 milijardi dolara
AUTOR: Anadolija
24.04.2024. u 09:15
get url
text
Američki senat odobrio je u utorak dugo očekivani paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.
Senat je sa 79 prema 18 odobrio četiri zakona koje je Zastupnički dom usvojio u subotu.
Četiri zakona spojena su u jedan paket u Senatu, za koji je predsjednik Joe Biden rekao da će ga potpisati u srijedu.
Prijedlog zakona, koji je uključivao četiri odvojena zakona i koji je spojen u jedan paket u Senatu, odobrila je ogromna većina senatora, dok su neki demokrati, uključujući nezavisnog senatora Bernieja Sandersa, kritikovali podršku koja je data Izraelu, a neki republikanski senatori su kritikovali podršku pruženu Ukrajini.
On se tome usprotivio i glasao protiv.
U paketu koji je poslan Bijeloj kući nakon odobrenja Senata, 61 milijarda dolara je vojna podrška Ukrajini, 26 milijardi dolara je vojna podrška Izraelu i humanitarnu pomoć za civile u zonama sukoba širom svijeta, a 8,12 milijardi dolara je za "suprotstavljanje komunističkoj Kini" u Indo-Pacifiku.
Konačni račun uključen u paket koji je odobrio Senat otvara put zamrzavanju ruske imovine u Sjedinjenim Američkim Državama i korištenju za pomoć Ukrajini.
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će potpisati zakon u srijedu kada stigne na njegov sto.
Biden je naveo da će SAD, nakon što zakon postane zakon, poslati podršku Ukrajini u najkraćem mogućem roku, kao i da će pružiti vojnu podršku Izraelu "protiv iranske prijetnje" i poslati pomoć različitim humanitarnim kriznim područjima, uključujući Gazu.
Nezavisni senator Bernie Sanders nazvao je usvajanje zakona "mračnim danom" u američkom Senatu.
- Večeras sam rekao "ne" za paket pomoći iz jednog jednostavnog razloga: američki porezni obveznici ne bi trebali davati milijarde više ekstremističkoj Netanyahuovoj vladi kako bi nastavila svoj razorni rat protiv palestinskog naroda - rekao je sinoć Sanders.
Predsjednik Senatskog odbora za vanjske poslove Ben Cardin nazvao je usvajanje zakona "velikom pobjedom za demokratiju i međunarodno jedinstvo", ali je dodao da je podrška stigla "tragično kasno zbog nemilosrdne stranačke kampanje opstrukcionizma i dezinformacija".
- Danas, Senat šalje jedinstvenu poruku cijelom svijetu: Amerika će uvijek braniti demokratiju u trenutku kada joj je to potrebno - rekao je lider većine u Senatu Chuck Schumer.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.