open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Paljenjem svijeća Zagreb obilježio Dan sjećanja
Kod Spomenika dr. Franji Tuđmanu u Vukovarskoj ulici u Zagrebu povodom Dana sjećanja održano je već tradicionalno paljenje svijeća uz prigodni program u znak sjećanja na stradanje Vukovara i Škabrnje.
17.11.2020. u 21:45
get url
text

U organizaciji Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske (HV) Zagreb-Trnje u saradnji sa 50 boračkih udruženja kod Spomenika Franji Tuđmanu obilježen je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje pod sloganom "I reći ću vam samo još jednu stvar 'Zapamtite Vukovar'".

Uz ulicu Grada Vukovara, u dužini od devet kilometara, građani su zapalili na hiljade lampiona.

Velika dvometarsku svijeću u sredini, koja je simbolično zapaljena "Vukovarskim svjetlom mira" donesenim iz Vukovara, zapalila je majka u Vukovaru nestalog hrvatskog borca dobrovoljca, francuskog državljanina Jean-Michela Nicoliera te branitelji Vukovara s područja Zagreba.

Nakon paljenja lampaša, minutom šutnje i molitvom odana je počast svima stradalima u odbrani Vukovara, Škabrnje i Hrvatske.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zajedno sa predstavnicima Hrvatske vlade i predsjednika Republike Hrvatske te sa predstavnicima branitelja i stradalih zapalio je svijeću u spomen na žrtve srpske agresije.

Ove godine svi koji žele obilježiti Dan sjećanja pozvani su da to učine paljenjem svijeća u svojim gradovima pod nazivom "I u mom gradu Vukovar svijetli".

Dan sjećanja, 18. novembra, ove godine po prvi put se obilježava i kao nacionalni praznik, a u Vukovaru se zbog epidemioloških mjera očekuje značajno manji broj učesnika u Koloni sjećanja koja će sutra krenuti od Memorijalne bolnice do Memorijalnog groblja u Vukovaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.