open-navfaktor-logo
search
Susreo se sa Golobom
Plenković: Bit će angažirano 6.700 hrvatskih policajaca na granici s BiH, Srbijom i Crnom Gorom
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se u petak s premijerom Slovenije Robertom Golobom, s kojim je u Zagrebu razgovarao o odnosima u regionu, sprečavanju ilegalnih migracija i međusobnoj saradnji u nekoliko oblasti.
14.07.2023. u 14:13
get url
text

Jedna od tema razgovora, koju su oba premijera ocijenila izuzetno važnom, je sprečavanje ilegalnih migracija.

- To je tema koja je uz Ukrajinu, politički gledano, najvažnija na nivou Evropske unije. Želimo nastaviti intenzivno saradnju između policija dviju zemalja, koja mora biti tijesna, stalna, kontinuirana i pridonijeti razotkrivanju krijumčara ljudima, onih koji se bogate na tuđoj nesreći - rekao je Plenković, istakavši da će biti angažirano 6.700 hrvatskih policajaca na granici s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom.

Plenković je Goloba izvijestio i o usvojenom memorandumu koji je hrvatski ministar unutrašnjih poslova potpisao s evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu Frontex, na osnovu kojeg će Frontex poslati šest stručnjaka u Hrvatsku na period od šest mjeseci da pomognu u povratku ilegalnih migranata.

Slovenski premijer Robert je čestitao Hrvatskoj, kako na prijemu u šengenski prostor, tako i na ulasku u eurozonu.

- Vjerujem da su i jedno i drugo bili od koristi i slovenačkim građanima - rekao je Golob i dodao da su otvorene granice ključna vrijednost Evrope.

Rekao je da je neophodno da Hrvatska i Slovenija na području ilegalnih migracija preko Zapadnog Balkana djeluju usklađeno.

- Slovenska policija jako dobro sarađuje s policijom BiH, upravo zbog toga kako bismo nezakonite migracije pokušali ograničiti. Mislim da bi se Frontex morao više angažirati na području Zapadnog Balkana, što bliže izvoru, u Srbiji i BiH - rekao je Golob, dodavši da Slovenija zagovara politiku otvorenog dijaloga.

Plenković je potom dodao da je jedan od načina sprečavanja ilegalnih migracija spriječiti probleme i konflikte u različitim dijelovima svijeta, odakle migracije i kreću. Drugi način je, kako je kazao, ojačati kontrole na vanjskim granicama EU-a.

- Još jedan važan aspekt je da zemlje koje su nama u neposrednom susjedstvu, kao Srbija i BiH, usklade svoju politiku s viznom politikom EU-a, tj. da oni državljani nekih država koje su rizične u pogledu migrcija, a imaju preduvjet da dobiju vizu za ulazak u EU, ne dolazi uz bezvizni režim avionima u nama susjedne zemlje, a onda zelenom granicom odlaze prema EU. Ta usklađenost s nama susjednim zemljama, koje još nisu u Uniji, je ključna - rekao je Plenković.

Kako je kazao, pozicija Hrvatske i Slovenije u pogledu podrške državama Jugoistoka Evrope u reformskim naporima, posebno na putu ka EU je snažna i konzistentna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.