open-navfaktor-logo
search
Zbog globalnih okolnosti
Plenković: Hrvatska vojska podigla je stepen pripravnosti
Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je večeras da je Hrvatska vojska podignula stepen pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na aktualne globalne okolnosti.
28.02.2022. u 22:01
get url
text

- Hrvatska vojska je podigla stepen svoje pripravnosti od uobičajenog stanja, s obzirom na globalne okolnosti koje se zbivaju. S posebnom pažnjom pratimo sva zbivanja u našem susjedstvu, jugoistoku Evrope. Nikako ne bismo željeli da dođe do bilo kakve destabilizacije situacije u bilo kojoj od nama susjednih zemalja - izjavio je Plenković večeras nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Hrvatske i dodao:

- S te smo strane itekako angažirani politički i diplomatski. Što se tiče pripravnosti naših službi to vidite svi, i intenziteta naših aktivnosti - podigli smo svoj stepen angažmana - naglasio je hrvatski premijer, piše jutarnji.hr.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je Vlada i od parlamentarne opozicije dobila jasnu i čvrstu podršku za mjere u vezi sa ukrajinskom krizom.

- Mislim da je općenito dobro na hrvatskoj političkoj sceni da su postepeno mahom svi politički akteri došli na pozicije Vlade i HDZ-a koje imamo kontinuirano kada je riječ o pitanju Ukrajine. Nije to baš bilo tako do prije nekoliko sedmica. Bilo je tu svakakvih kritika, neopravdanih, paušalnih, neinformiranih - dodao je.

Istaknuo je i da je i onome koji ništa o tome ne zna, sve postalo kristalno jasno i sada "svi dolaze na naše pozicije".

- Hrvatska u ovoj situaciji, ovakve brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, mora biti na pravoj strani i historiji i prava i slobode i morala. Tu nema nikakve dileme gdje Hrvatska i hrvatski narod trebaju biti, narod koji se toliko napatio da dođe do svoje slobode - naglasio je Plenković.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.