open-navfaktor-logo
search
Harao po Zagrebu
Policija pronašla serijskog provalnika: Počinio 43 razbojništva, koristio je plastični pištolj
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjakom zbog sumnje da je počinio 43 krivična djela razbojništva, saopćeno je danas iz PU zagrebačke.
23.07.2023. u 16:25
get url
text
Plastični pištolj
Plastični pištolj

U petak je razbojnik opljačkao apoteku. Obilazeći zonu mjesta događaja, policajci su uočili muškarca koji je kod njih izazvao sumnju, i s obzirom na to da se udaljavao s mjesta gdje je počinjeno krivično djelo, sustigli su ga i uhapsili. 

Utvrdili su da se dovodi u vezu s drugim brojnim razbojništvima. 

- Naime, sumnja se da je osumnjičeni s unaprijed stvorenom namjerom ostvarivanja protupravne imovinske koristi od maja 2021. godine pa sve do 21. jula 2023. godine počinio ukupno 43 razbojništava, od čega su tri ostala u pokušaju, na području grada Zagreba, odnosno po zagrebačkim kvartovima.

Osumnjičeni u ostvarenju svoga nauma nije birao objekte napada, pa je tako ulazio u trgovine, ljekarne, pošte, kioske, benzinske postaje i to maskiran zimi kapom, a ljeti šiltericom. Po ulasku u prostor, pištoljem u jednoj ruci, a vrećicom u drugoj ruci, od zaposlenika bi zatražio novac koji bi mu oni predavali zbog straha i bojazni za vlastiti život.

Kroz daljnje kriminalističko istraživanje utvrđeno je da se radi o plastičnom pištolju, što u samom trenutku zaposlenici nisu mogli uočiti zbog stresne i opasne situacije po njih - navedeno je u policijskom saopćenju.

Ukupna materijalna šteta koja je pričinjena iznosi 24.886 eura, što je blizu 50.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.