open-navfaktor-logo
search
Nemile scene
Policija spriječila veću tuču na Cetinju, mitropolit Mihailo poručio: Badnjak koji je naložen s ulice, crnogorski nije
Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) danas su se okupili kako bi nalagali badnjake ispred Dvorca Kralja Nikole na Cetinju. Ipak nemile scene koje su uslijedile nakon toga, bacile su sjenku na današnji događaj.
06.01.2024. u 19:36
get url
text

Uoči početka nalaganja intonirana je nacionalna himna, a nakon toga došlo je do incidenta jer su se na Dvorskom trgu pojavili i mitropolit CPC Mihailo i bivši vikarni episkop CPC Boris.

Mitropolit Mihailo bio je izrevoltiran pojavljivanjem Borisa, koji je osveštao i badnjak.

Nakon toga, kako javlja reporter Pobjede, došlo je do tenzija i guranja između pristalica Mihaila i Borisa. Veći incident spriječila je policija.

Mihailo je nakon kraćeg obraćanja napustio skup.

- Ovo je badnjak s ulice. Ja ovaj badnjak neću osveštati jer nije badnjak CPC-a, jer ga osvećuje onaj koji nema nikakve ingerencije. Badnjak koji je naložen s ulice, crnogorski nije - rekao je Mihailo okupljenima, objavio je RSE. 

Do otvorene podjele u CPC-u je došlo prošle godine nakon što je grupa mlađih sveštenika pokušala da smijeni i penzioniše mitropolita Mihaila Dedeića.

Na Cetinju je u septembru prošle godine održan skup kada je više stotina građana i vjernika CPC proglasilo episkopa Borisa Bojovića novim mitropolitom.

Taj skup je mitropolit Mihailo proglasio pučem, a Borisa Bojovića i njegove saradnike zavjerenicima.

Tada je saopćeno da ga Sveti Arhijerski Sinod rasčinjava zbog "raskolničkih i necrkvenih aktivnosti", koje su rezultirale njegovim, kako su kazali iz CPC, samoproglašnjem za mitropolita.

Spor je imao i pravni epilog. Ministarstvo pravde je ocijenilo neosnovanim da Boris Bojović bude imenovan za mitropolita CPC.

Crnogorska pravoslavna crkva koja je ukinuta 1920. godine obnovljena je 1993. a registrovana 2000.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.